Potrošačke cijene u EU-u znatnije porasle u siječnju. U Hrvatskoj stagnirale

Biznis 23. velj 202116:25
Podijeli:
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Godišnja inflacija u EU znatno je ubrzala u siječnju, u eurozoni potrošačke cijene porasle su na godišnjoj razini prvi puta od prošlogodišnjeg srpnja, a u Hrvatskoj su stagnirale, pokazalo je u utorak izvješće Eurostata.

Na razini EU-a godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila je u siječnju 1,2 posto, nakon 0,3 posto u mjesecu ranije, pokazalo je izvješće europskog statističkog ureda.

U siječnju 2020. godine iznosila je 1,7 posto.

VEZANA VIJEST

U eurozoni je godišnja stopa inflacije u siječnju iznosila 0,9 posto, u skladu s preliminarnom procjenom Eurostata objavljenom početkom veljače, nakon minus 0,3 posto u prethodnom mjesecu, kada je peti mjesec zaredom bila u negativnom području.

U siječnju 2020. u 19-članom gospodarstvu iznosila je 1,4 posto.

U području primjene zajedničke europske valute ponovno je najviše poskupjela svježa hrana, za dva posto u odnosu na prošlogodišnji siječanj, dok su cijene energenata pale za 4,2 posto.

Stagnacija cijena u Hrvatskoj

U 20 zemalja EU-a potrošačke su cijene porasle u usporedbi sa siječnjem 2020. godine, dok su u šest zemalja bile niže u odnosu na godinu ranije, nasuprot njih čak 13 u prosincu.

Najviše su pritom ponovno porasle potrošačke cijene u Poljskoj, za 3,6 posto, a slijede Mađarska i Češka, s rastom cijena od 2,9 odnosno 2,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

U Hrvatskoj potrošačke su cijene u siječnju bile nepromijenjene u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U prosincu 2020. bile su niže 0,3 posto, a uz iznimku studenog nižu razinu u odnosu na isto razdoblje godine ranije bilježile su unatrag do ožujka, kada se koronavirus počeo širiti.

U siječnju prošle godine bile su više 1,8 posto nego u istom mjesecu godine ranije, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Najveći pad cijena na godišnjoj razini ponovno je imala Grčka, od 2,4 posto. Slijede Slovenija i Cipar, s padom cijena za 0,9 odnosno 0,8 posto.

Pad cijena blaži od jedan posto imale su i Latvija, Bugarska i Irska, za 0,5 odnosno 0,4 i 0,1 posto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar