Prate li plaće u Hrvatskoj divljanje inflacije? Nekima su već porasle

Ekonomija 26. kol 202207:56 1 komentar
online kupnja, online shop, e-trgovina, web shop, novčanik, kartica, kreditna kartica
Pixabay / Ilustracija

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca kažu da su neki i više puta od početka inflatorne krize podigli plaće radnicima, ali mnogima je to nemoguće

Koliko su i jesu li uopće dosad poslodavci u Hrvatskoj podigli plaće svojim djelatnicima unatrag godinu dana? RTL je poslao 50 upita na 50 različitih tvrtki.

“Plaće bi bar trebale pratiti tu stopu inflacije. Mi danas imamo da prodavači rade za 4.300 u netu što je izuzetno malo i oni su umjetnici preživljavanja”, kaže Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine.

Dm je godinama, po anketama jedan od najpoželjnijih poslodavaca. Prvi put je bruto plaće podigao u siječnju za oko 3,5 posto, drugi put za 4,5 posto u lipnju. U Mlinaru navode kako su plaće korigirali ove godine u dva navrata, a povećali su i naknade za prijevoz zbog porasta cijene goriva. Inini djelatnici dobit će uz plaće takozvani inflatorni dodatak – sada i jednom do kraja godine.

“Vrlo rijetko poslodavac samoinicijativno povećava plaće. Poslodavce treba shvatiti. Ako cijene luduju na razini 2, 3, 4, 5 puta plina i struje oni se teško mogu odlučiti na dodatni trošak kroz povećanje plaće”, kaže Radimir Čačić, bivši župan Varaždinske županije.

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca kažu da su neki i više puta od početka inflatorne krize podigli plaće radnicima, ali mnogima je to nemoguće, jer je porast cijena svih inputa pojeo prihode. Od Vlade traže dodatno porezno rasterećenje kako bi imali prostor za rast plaća.

“Poslodavci samo kroz tržište mogu biti natjerani. Očekujem da će se u cijelom nizu kompanija taj pritisak javiti ili spontano ili organizirano za povećanje mora pratiti povećanje troškova života”, rekao je Čačić.

U ENNA grupaciji i PPD-u kojima je na čelu Pavo Vujnovac tvrde da je kumulativno povećanje plaća zbog inflacije u ovoj godini čak 20 posto. Novo povećanje osjetit će na plaćama za kolovoz. U Atlantik grupi tvrde da su već prošle godine digli plaće dijelu zaposlenika, a u Plivi kako početkom svake godine prilikom godišnjih korekcija plaća uzima u obzir promjene troškova života.

“S obzirom da su cijene lijekova na recept strogo regulirane i ne mogu se mijenjati usprkos povećanju troškova, moramo voditi računa o stabilizaciji poslovanja koje je pod velikim pritiskom”, navode u Plivi za RTL.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare