Rast zaliha u SAD-u spustio cijene nafte prema 107 dolara

Biznis 14. tra 202216:04 0 komentara
Aleksey Filippov / AFP, Ilustracija

Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 107 dolara u mirnoj trgovini uoči uskršnjih blagdana jer je neočekivano snažan rast američkih zaliha potisnuo u drugi plan smanjenu opskrbu.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 1,52 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 107,26 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,38 dolara nižoj cijeni, od 102,87 dolara.

“Tržište je bilo manje aktivno nego inače zbog produljenog vikenda u Europi, Americi i većem dijelu Azije, a manji broj aktivnih kupaca bio je jedan od faktora koji su spustili cijene”, komentirao je Ricardo Evangelista iz ActivTradesa, istaknuvši u prvi plan rast zaliha u SAD-u.

Američke zalihe sirove nafte porasle su u prošlom tjednu za 9,4 milijuna barela, pokazalo je jučer izvješće vlade u Washingtonu, znatno snažnije no što se očekivalo.

“Unatoč tome, izgledi za cijene barela i dalje signaliziraju rast, budući da potražnja i dalje raste, a opskrba je tijesna”, ističe Hari.

Zalihe benzina pale su za 3,6 milijuna barela, daleko više no što se očekivalo, a smanjene su i zalihe derivata.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) upozorila je u srijedu da bi sankcije Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu i zazor kupaca od ruskih pošiljki od svibnja mogli blokirati otprilike tri milijuna barela ruske nafte dnevno.

Velike globalne trgovačke kuće planiraju u svibnju ograničiti kupnju sirove nafte i goriva od ruskih naftnih kompanija pod kontrolom države, izvijestio je Reuters u srijedu.

Šanse da će EU uvesti embargo na rusku naftu možda su ravne nuli, ali nitko to neće moći ni htjeti jasno reći, rekla je Vandana Hari iz Vanda Insightsa.

“A kontinuirane prijetnje bit će dovoljne da se zadrži premija na rizik”, dodala je Hari.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je danas objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u srijedu stajao 106,07 dolara, što znači da poskupio 3,66 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.