Revizori HEP-a u 2022. godini javno su opomenuti i kažnjeni, ali na putu su da opet dobiju posao

Ekonomija 28. ruj 202308:02 0 komentara
N1 ilustracija/Marko Lukunic/PIXSELL/PKF Fact

Revizorske tvrtke PKF Fact i Audit su kao zajednica ponuditelja prošle godine obavljale reviziju godišnjeg financijskog izvještaja HEP-a, a prema prijedlogu Nadzornog odbora te kompanije, radit će to i za 2023. godinu, ako prijedlog usvoji Skupština. Inače, obje revizorske kuće su dobile javnu opomenu te su kažnjene nakon nadzora koji je lani provelo Ministarstvo financija po službenoj dužnosti, ustanovivši u njihovu radu formalno-pravne prekršaje. Jedna pak od ovlaštenih revizorica, Jeni Krstičević, već je deset godina angažirana na reviziji u HEP-u kroz tvrtke BDO Croatia i PKF Fact, a ujedno je i članica Nadzornog odbora Luke Ploče, tvrtke gdje je Energia Naturalis Pavla Vujnovca najveći pojedinačni vlasnik

Godišnji financijski izvještaj HEP-a za ovu, prilično turbulentnu poslovnu godinu će, prema prijedlogu NO-a objavljenom u srijedu, 27. rujna, po svemu sudeći zajednički revidirati PKF Fact revizija i Audit.

Oni su kao zajednica ponuditelja bili angažirani i za reviziju godišnjih financijskih izvještaja HEP-a i njegovih društava u 2022. godini, a pritom je ovlaštena revizorica Jeni Krstičević angažirana u reviziji HEP-a praktički već deset godina, kroz tvrtke BDO Croatia i PKF Fact.

“Nije bilo štete za javnost i investitore”

Posebna zanimljivost je također da je u lanjskom, redovnom nadzoru i provjeri kvalitete rada PKF Facta – koju je po službenoj dužnosti provelo Ministarstvo financija – ta revizorska kuća zaradila javnu opomenu zbog kršenja zakona i uredbe EU (ali ne za reviziju u HEP-u), a u nepravomoćnoj presudi Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu iz travnja ove godine izrečene su im i novčane kazne, za pravnu osobu koju predstavlja Jeni Krstičević te tri odgovorne osobe. Doduše,  iznosi su znatno umanjeni u odnosu na zakonski moguće (i to na prijedlog Ministrarstva kao tužitelja), a također i zbog olakotnih okolnosti jer ranije nisu prekršajno osuđivane.

„S obzirom da revizorskom društvu nije oduzeta dozvola za rad, nije ostvaren uvjet za isključenje iz postupka javne nabave“, odgovorili su nam ranije ovoga tjedna iz HEP-a vezano za postupak ugovaranja revizorskih usluga za 2023. godinu.

Ministarstvo financija u službenom odgovoru na upit N1 oko presude i izrečene kazne kaže da se radi „o prekršaju formalno pravne prirode, za koji je ocijenjeno da nema direktne štete za opću javnost i investitore“. Radi se o tome da revizori, nakon što su izdali mišljenje s rezervom za subjekta od javnog inetersa (u pitanju je bila Imex banka), nisu bez odgode obavijestili sve koje su zakonski trebali. To revizorsko izvješće sadrži, naime, odjeljak „Značajna neizvjesnost u vezi s vremenski neograničenim poslovanjem“, o čemu su morali bez odgode obavijestiti Ministarstvo financija, a nisu.

Prihvatili nagodbu i platili umanjene kazne

Jeni Krstičević, ovlaštena revizorica PKF Facta, odgovorila nam je da su kaznu u međuvremenu platili, odnosno da su „cijeneći utrošak vremena i resursa na vođenje parnica, prihvatili nagodbu te za nedostavu dopisa na sve adrese, nego samo na adresu regulatora, platili 33.000 kuna za revizorsko društvo, dok je svaki član uprave platio po 3333 kune“. Smatra da nadzorom nisu utvrđeni značajni  te dodaje da je „za isti prekršaj prijavljeno više uglednih revizorskih tvrtki s međunarodnim iskustvom koji su pozitivne propise tumačili na isti način kao i mi“. Među tim tvrtkama je i, kako smo provjerili, Audit.

Ispada tako da su oba revizora koja su lani bila angažirana u HEP-u prekršajno kažnjena. Također, rješenjima Ministarstva financija naloženo im je da se u potpunosti pridržavaju zahtjeva međunarodnog standarda kontrole  te međunarodnih revizijskih standarda.

HEP kao zakonski subjekt od javnog interesa mora provesti javnu nabavu za usluge revizije i dužan je   ju je ugovoriti s najmanje dva međusobno neovisna revizorska društva koji na koncu podnose zajedničko izvješće.  To se stoga smatra jednom uslugom i podnosi se jedna ponuda od strane dva međusobno neovisna društva, odgovorili su nam iz HEP-a, što znači da  revizorska društva mogu sudjelovati u postupku nabave samo tako da dostave svoju ponudu kao zajednica ponuditelja.

Konačnu odluku o imenovanju revizora, nakon razmatranja NO-a kompanije, donosi Glavna skupština.

Tvrtke iz plinskog biznisa, revizorica u NO-u Luke Ploče

Valja uz sve primijetiti i da je PKT Fact  angažiran u cijelom nizu velikih tvrtki u energetskom sektoru, posebno iz plinskog biznisa (osim tvrtki iz sastava HEP grupe i LNG Hrvatska, tu su Plinacro, Gradska plinara Zagreb i GPZ – Opskrba, Podzemno skladište plina Okoli, primjerice), a Jeni Krstičević je članica Nadzornog odbora Luke Ploče gdje je pojedinačno najveći dioničar Energia Naturalis Pavla Vujnovca, ujedno vlasnika moćnog PPD-a koji se ljetos našao u središtu afere zbog kupnje jeftinog plina od HEP-a.

Na naše pitanje Ministarstvu financija postoji li ikakvo zakonski predviđeno ograničenje  oko koncentracije angažmana jednog revizorskog društva u određenom sektoru, iz Ministarstva financija poručili su kako ne postoji,  spominjući kako samo postoji ograničenje trajanja revizijskog angažmana. Dodaju kako zakonsku reviziju subjekata od javnog mogu obavljati samo revizorska društva s najmanje tri zaposlena ovlaštena revizora, a u Hrvatskoj ima 60-ak revizorskih društava koja ispunjavaju taj  kriterij dok „subjekata od javnog interesa barem deseterostruko više“, pa kažu da „nije neuobičajeno da navedena revizorska društva imaju sklopljen ugovor o reviziji s nekoliko subjekata od javnog interesa“.

Što se tiče članstva u nadzornom odboru, kažu da se „ni Zakonom o reviziji niti Revizijskom Uredbom ne uređuje postupak imenovanja članova nadzornog odbora“.

Pitali smo ipak Jeni Krstičević da li takvi poslovni odnosi mogu ugroziti ili ugrožavaju njenu poziciju kao nezavisnog revizora, pogotovo u energetskom sektoru u kojem ima uvid u niz povjerljivih i važnih poslovnih informacija.

Ona kaže da je za članicu NO-a Luke Ploče imenovana 2019. godine na prijedlog mirovinskog fonda čije interese zastupa, “kao i interese ostalih dionika ukoliko su komplementarni ili istovjetni interesima mirovinskog fonda” te ne vidi prijetnju za revizorsku neovisnost. Dodaje i da su u PKF Factu događaje vezane uz primjenu (nove) Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije i prodaje neuskladištenog plina „pratili iz medija jer se radi o događajima iz 2023. godine, a mi smo obavljali reviziju godišnjih financijskih izvještaja za 2022. godinu društva Hrvatska elektroprivreda“.

Inače, napominje kako su za revizorske usluge i ove godine „ponudili najniže cijene i zadovoljili tražene kriterije iz dokumentacije za nadmetanje“.

Pauza u angažmanu samo 2021. godine

Sama Jeni Krstičević je glavni angažirani partner prvi put postala za financijski izvještaj HEP-a za 2012. godinu kada je bila predsjednica uprave BDO Croatia. Nakon toga je, kaže, sudjelovala u reviziji godišnjih financijskih izvještaja grupe ili kao angažirani partner ili kao drugi partner za osjetljive klijente u okviru iste tvrtke do kraja 2018. godine. Iduće godine je izašla iz vlasničke strukture BDO Croatije, a kako je tada došlo i do izmjene zakona (nužna su dva revizora za subjekte od javnog interesa), u 2019., 2020. i 2022. godini je angažirana je preko PKF Facta. Najprije su reviziju u HEP-u  radili zajedno s BDO Croatia, a 2022. godine s Auditom. Tako je pauza njenog osobnog revizorskog angažmana u HEP-u je u zadnjih deset godina bila samo 2021. godine, pa bi se moglo reći da tu kompaniju poznaje „u dušu“.

Usput rečeno, Zakon o reviziji propisuje da isto revizorsko društvo može obavljati zakonsku reviziju subjekata od javnog interesa najviše sedam uzastopnih godina, ali nikakvog ograničenja nema za ovlaštenog revizora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.