Ruše rekorde i u postsezoni: U Hrvatskoj nikad nije bilo toliko gostiju iz susjedstva

Ekonomija 16. lis 202316:50 0 komentara
Goran Jakus/Pixsell

Nikad toliko mađarskih turista nije posjetilo Hrvatsku kao ove godine. Rekord noćenja iz 2019. tako je oboren već početkom rujna, navodi mađarski portal Világgazdaság, ističući kako Mađari preferiraju privatni smještaj i unutar ove kategorije potražnja se sve više pomiče prema višem segmentu tržišta. Međutim, sve je više onih koji traže hotele s polupansionom ili punim pansionom jer su jednostavno došli do računice da polupansion nije ništa skuplji od toga da sami osiguraju prehranu izvan objekta u kojem odsjedaju.

Zbog značajnog rasta kvalitete u Hrvatskoj posljednjih godina, kampovi s 3 ili 4 zvjezdice također postaju sve popularniji među mađarskim obiteljima, navodi mađarski portal. I prema analizi portala Bank360.hu, Hrvatska je ovog ljeta bila najpopularnije odredište Mađara. Prema njihovim podacima, 33 posto onih koji putuju u inozemstvo ovdje je boravilo između lipnja i početka rujna. Na ljestvici destinacija slijede talijanska i grčka obala, četvrta je Austrija, a peta Španjolska, piše Novi list.

Ojačala forinta

Mađarska je ove godine sedma na listi najjačih hrvatskih emitivnih tržišta, s gotovo 17 posto više noćenja nego lani od siječnja do kraja rujna. Riječ je o ukupno oko 3,5 milijuna mađarskih noćenja, ili pola milijuna više nego lani. Samo u rujnu mađarski su gosti u Hrvatskoj ostvarili 33 posto više noćenja u odnosu na lanjski rujan. Komentirajući činjenicu da Hrvatska s tržišta Mađarske ove godine bilježi značajan rast, postotno najveći među deset najjačih tržišta, Ivana Herceg, kazala je kako je na ovaj odličan rezultat mađarskog tržišta utjecalo više faktora.

“Prije svega, velik interes Mađara za putovanjima treba gledati i kao posljedicu dvije prilično restriktivne godine, a kada govorimo o Hrvatskoj, dobrim rezultatima je značajno pridonio ulazak Hrvatske u Schengen, odnosno mogućnost bržeg i jednostavnijeg dolaska u hrvatske destinacije. Također, mađarska nacionalna valuta forinta ojačala je u odnosu na prošlu godinu pa je njena vrijednost u inozemstvu bila veća, što je također pozitivno utjecalo na sektor putovanja. Tu su i promotivne te marketinške kampanje, kao i zajedničke aktivnosti koje smo realizirali s mađarskim partnerima kojima smo Hrvatsku predstavili kao privlačnu, sigurnu i kvalitetnu destinaciju koja im je lako dostupna. Svakako je rezultatima pridonijelo i odlično vrijeme, naročito sada tijekom posezone, kada također bilježimo velike poraste dolazaka i noćenja Mađara u odnosu na prošle godine”, kazala je Herceg.

Nastavak trenda

Gledano prema županijama, mađarski su gosti najviše noćenja u dosadašnjem dijelu godine ostvarili na Kvarneru, i to preko milijun noćenja, potom u Istri preko 713 tisuća noćenja, Zadarskoj županiji preko 601 tisuća noćenja te Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje bilježe 595 tisuća noćenja mađarskih turista. Gledano prema destinacijama, najviše su noćenja ostvarili u Crikvenici, Viru, Rovinju, Poreču, Medulinu i Rabu. Kvarner je, dakle, hrvatska destinacija broj jedan za mađarske turiste pa su tako gosti iz Mađarske već sredinom rujna premašili milijun noćenja u kvarnerskoj regiji.

Već do polovice rujna je tako premašen cjelogodišnji promet iz 2022. za 160.000 noćenja, a za 90.000 iz 2019. godine. Posljednjih godina mađarsko tržište izraslo je u jedno od pet najznačajnijih emitivnih tržišta za Kvarner.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!