Šef svjetskog energetskog diva najavio daljnji rast cijena energije

Biznis 16. sij 202312:17
Izvor: Pexels/Ilustracija

Zelena energetska tranzicija u Europi iziskuje ogromna ulaganja, upozorio je šef norveškog proizvođača nafte i plina, upozorivši da se računi za plin i vjerojatno neće vratiti na pretpandemijsku razinu.

Ublažavanje mjera suzbijanja pandemije potaknulo je oporavak gospodarstva i val potražnje za energentima, a početkom prošle godine rast veleprodajnih cijena plina dodatno je ubrzao zbog ruske invazije na Ukrajinu i zapadnih sankcija Rusiji.

U proteklim tjednima cijene plina vratile su su se na predratnu razinu zahvaljujući blagoj zimi u Europi i punim skladištima, ali građanima i kompanijama još uvijek stižu visoki računi, opterećujući njihove budžete.

“Europski energetski sustav prolazi kroz ogromne promjene”

Izvršni direktor norveškog Equinora, koji spada među vodeće europske energetske kompanije, naglašava u razgovoru za BBC da ne vjeruje da će se računi za plin i struju vratiti na razine kada je tipično britansko kućanstvo plaćalo oko 1300 funti godišnje.

Trenutno kućanstva u Britaniji energiju u prosjeku plaćaju oko 2.500 funti godišnje, a vlada im pomaže.

Europski energetski sustav trenutno prolazi kroz ogromne promjene, posebno nakon što je ostao bez ruskog plina, objašnjava Anders Opedal u razgovoru za BBC.

Troškovi će i dalje biti visoki zbog prijelaza s fosilnih goriva na manje štetne izvore energije, dodaje, .

“To će zahtijevali velika ulaganja, a njih treba platiti, pa pretpostavljam da će računi za energiju možda biti nešto viši nego u prošlosti, ali cijene neće tako snažno oscilirati niti će biti visoke kao što su danas”, rekao je.

U budućnosti energiju ćemo po njegovim riječima morati doživljavati kao nešto čega nema u izobilju.

“Mislim da smo u prošlosti imali puno jeftinije energije i da smo dio vjerojatno nepotrebno rasipali, pa se sada moramo pobrinuti da dobro ulažemo i da svi zajedno trošimo što manje energije.”

Opedal je dužnost izvršnog direktora i predsjednika Equinora preuzeo u studenom 2020. godine, obećavši da će kompanija biti moćan akter u prijelazu na zelenu energiju.

Kompanija je treće prošlogodišnje tromjesečje zaključila s dobiti prije poreza od 24,3 milijarde dolara, većom dva i pol puta nego u istom razdoblju 2021. godine, navodi BBC.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Komentari

Vaš komentar