Skladišta plina u Europi su puna. Evo što je dovelo do toga

Biznis 26. lis 202207:17
Izvor: Image by Richard Revel from Pixabay

Europa trenutno ima puna skladišta plina zbog kombinacije toplog vremena i uspješnih nabavki. Zabilježen je i značajan pad cijena plina koje sada iznose manje od trećine nego za vrijeme ljetnog vrhunca.

Sve u svemu, Europa sada ima više plina nego što može iskoristiti, navodi Bloomberg.

Naravno, još je uvijek moguće ući u rizično razdoblje. Mnogo toga ovisi o vremenskim prilikama, a velika hladnoća bi mogla u kratkom vremenu ponukati Europu da posegne u svoje zalihe. Vlade se također boje dodatnih sabotaža energetskih postrojenja, što bi moglo uticati na tržište.

No, kako bilo, situacija u Europi u listopadu je, što se tiče plina, mnogo bolja nego što su se političari mogli nadati.

Opskrba plinom iz Rusije postupno se smanjuje još od prošle godine. Protok na ključnom plinovodu Sjeverni tok je ovoga ljeta bio neko vrijeme obustavljen, čak i prije eksplozija.

Blagi vremenski uvjeti su za sada idealni za ograničenu potražnju, no europski čelnici se brinu da bi niže cijene plina, u odnosu na one ljetne, mogle s padom temperature potaknuti veću potrošnju.

“Očekuje se da će europska prezasićenost plinom trajati najmanje do prosinca 2022. Mala je vjerojatnost da bi u studenom Europu moglo zadesiti duže hladno razdoblje”, rekao je Giacomo Masato, analitičar i meteorolog iz talijanske energetske kompanije Illumia.

Europske države kupovale su tijekom ljeta puno ukapljenog plina (LNG) kako bi napunile skladišta i osigurale pokrivanje zimske potražnje. Prema početnom cilju, nivo uskladištenog plina trebao je do 1. studenog iznositi 80 posto, ali je taj cilj uvelike premašen. No budući da LNG i dalje pristiže, potražnja za kapacitetima za ukapljeni plin je i dalje velika. U Europi ih baš i nema puno, djelomično i zato što se kontinent dugo oslanjao na plin koji je stizao iz Rusije. Brodovi zato stoje u redu pred LNG terminalima. Njemačka i Nizozemska investirale su u nove kapacitete i očekuje se da će neki od njih početi s radom kroz nekoliko mjeseci.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Komentari

Vaš komentar