Skromni oporavak eurozone u prvom kvartalu

Ekonomija 15. svi 202416:25 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Gospodarstvo eurozone u prvom se ovogodišnjem tromjesečju oporavilo, nakon pada u prethodna dva tromjesečja, pokazale su u srijedu prve procjene europskog statističkog ureda.

Gospodarska aktivnost u eurozoni u prva je tri ovogodišnja mjeseca, prema sezonski prilagođenim podacima, porasla za 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada se bila smanjila za 0,1 posto, prva je procjena Eurostata.

Gospodarstvo EU-a u prvom je tromjesečju ostvarilo rast od 0,3 posto, nakon stagnacije u prethodna dva tromjesečja, objavio je Eurostat.

Cipar i Irska s najvećim rastom

Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao najsnažnije je u prvom tromjesečju prema prethodna tri mjeseca poraslo gospodarstvo Cipra, za 1,2 posto. U stopu ga prati irsko gospodarstvo, s rastom od 1,1 posto.

Slijede Latvija, Litva i Mađarska gdje je BDP uvećan za 0,8 posto, a sličnu dinamiku rasta bilježe Španjolska, Portugal i Slovačka, sa stopom od 0,7 posto.

Najnižu stopu rasta, od 0,2 posto, bilježile su Njemačka, Francuska i Austrija. U stopu ih prati Italija, s rastom od 0,3 posto.

Samo je slovensko gospodarstvo stagniralo u odnosu na prethodna tri mjeseca.

Prema raspoloživim podacima, pad aktivnosti na tromjesečnoj razini bilježile su na početku godine samo Estonija, za 0,4 posto, te Nizozemska i Švedska, za 0,1 posto.

Skromni oporavak

U odnosu na isto razdoblje prošle godine, gospodarstvo eurozone poraslo je u prvom tromjesečju, prema sezonski prilagođenim podacima, za 0,4 posto. I u EU aktivnost je u prvom ovogodišnjem kvartalu uvećana za 0,4 posto na godišnjoj razini.

Najsnažnije je u prvom kvartalu poraslo gospodarstvo Cipra, za 3,3 posto u odnosu na isti kvartal lani. Slijede Litva i Slovačka, s rastom od 2,9 odnosno 2,7 posto.

Od najvećih gospodarstava eurozone najveći rast imala je Španjolska, od 2,4 posto. Najskromnije je, prema raspoloživim podacima, poraslo češko gospodarstvo, za 0,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Najveći pad aktivnosti u odnosu na prvo prošlogodišnje tromjesečje zabilježile su Irska i Estonija, od 4,9 odnosno 2,1 posto.

Najveće europsko gospodarstvo, ono Njemačke, palo je za 0,2 posto u odnosu na prvi kvartal 2023.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!