Skuplja struja i plin udvostručili prihod RWE-a

Biznis 12. svi 202213:20
Izvor: Pixabay/ilustracija

Najveći njemački proizvođač električne energije RWE izvijestio je u četvrtak o snažnom rastu prihoda i dobiti u prvom tromjesečju zahvaljujući skoku cijena plina i struje.

Grupa je u prvom tromjesečju povećala prilagođenu temeljnu dobit (EBITDA) za 65 posto, na 1,46 milijardi eura.

Prilagođena neto dobit više je nego udvostručena, na 735 milijuna eura.

Prihod im je udvostručen, na osam milijardi eura, zahvaljujući snažnom rastu cijena struje i plina.

U RWE ističu dobre rezultate u poslovanju s energijom vjetra i nisku poredbenu osnovicu na početku 2021. kada su im troškovi porasli za 400 milijuna eura zbog ekstremnih vremenskih prilika u SAD-u.

vezana vijest

Kompanija je izvijestila i da je otpisala vrijednost ugljena nabavljenog u Rusiji.

RWE je s ruskim dobavljačima sklopio ugovore o nabavi 12 milijuna tona kamenog ugljena do 2025. godine, stoji u izvješću o poslovanju u prvom tromjesečju, uz napomenu da je nabava već zaustavljena.

“U kolovozu stupa na snagu EU-ova zabrana uvoza ugljena iz Rusije. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva već je u ožujku uvela sankcije Ruskim željeznicama”, navodi njemačka kompanija.

“To znači da RWE, kao kompanija koja posluje u Velikoj Britaniji, nije primala ugljen iz Rusije od kraja ožujka. Zato je RWE otpisao dugoročni ugovor o nabavi ruskog ugljena”, objašnjavaju.

“Rezultat je financijski gubitak od oko 850 milijuna eura koji nije uključen u poslovni rezuultat”, dodaju.

RWE je u ožujku priopćio da neće sklapati nove ugovore s ruskim dobavljačima i odmah je prekinuo sve veze izvan energetskog sektora. Osim ugljena, njegova izloženost uključuje i 15 teravat sati naručenog plina do 2023. godine.

Kompanija je u poslovnom izvješću potvrdila da u ovoj godini očekuje prilagođenu EBITDA-u u rasponu od 3,6 do četiri milijarde eura i prilagođenu neto dobit od 1,3 do 1,7 milijardi eura.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar