Što Hrvati kažu na Black Friday? “Ovo što oni snižavaju je živa laž”

Biznis 24. stu 202221:162 komentara
Izvor: Zoe Sarlija/Pixsell

Sutra počinje raj za shoppingholičare. Black Friday ili Crni petak, u svijetu je poznat kao dan kad cijene padaju i do 80 posto. Posljednjih godina ovaj trend su prigrlili i hrvatski trgovci, za neke kupce popusti mogu biti ostvarenje snova, a za neke su i snižene cijene previsoke.

“Ne znam čemu to, Crni petak? To su gluposti, razumijete?”, rekla je jedna građanka, dok je druga kazala: “Vidite da boce skupljam da mogu imati za kruh i mlijeko. Ovo što oni snižavaju je živa laž”.

Neki trgovci već danima mame popustima. Potrošnja se zasad zbog inflacije nije smanjila. U prvih 18 dana ovog mjeseca potrošili smo 11 milijardi kuna. Prošle su godine pak građani samo na Crni petak blagajne trgovina napunili s 731 milijuna i 620 tisuća kuna.

“Iako sve poskupljuje i žalimo se kako je sve skupo, ipak potrošnja ne pada. Poznati smo po tome da ta potrošnja krajem 11. i da raste u 12. mjesecu. Dakle, za očekivati je da neće biti ništa manje nego da će se potrošiti bar jednako kao prošle godine u 12. mjesecu ako ne i više”, rekla je Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

Državni inspektorat već je krenuo češljati i ići u pojačane akcije kontrola i inspekcija. Prošle godine obavili su 161 nadzor i utvrdili 16 povreda. Ove godine i prije Crnog petka pronašli su 9 trgovaca koji se ne pridržavaju pravila.

“Naši inspektori su cijeli tjedan u akcijama, na terenu. I sutra će veliki broj njih raditi, možda nekih stotinjak inspektora će biti uključeno u aktivnosti, rekla je Vedrana Filipović-Grčić, pomoćnica glavnog državnog inspektora.

VEZANA VIJEST

Ipak, prema riječima udruga za zaštitu potrošača građani su posljednjih mjeseci ipak pripazili na budžet.

“Vidimo i svjedoci smo toga da potrošači su počeli sve pametnije i pametnije kupovati, znači ono što im je prijeko potrebno za život. Do sada smo bili, možda bih rekao, razmaženi”, rekao je Igor Vujović, predsjednik društva i udruge Potrošač.

Trgovci mame reklamama o fantastičnim uštedama, no sniženja su skromna. U zagrebačkim trgovačkim centrima danas se više razgledavalo nego kupovalo, ipak je visok datum u mjesecu.

A što kažu građani?

“Potražit ću torbu i cipele ako uspijem. Popusti su dobri i mislim da je to realna cijena”, kazala je jedna gospođa, dok je druga kazala: “Bježim od popusta jer su navlakuše”.

Zbog popusta sutra u lov na kućanski aparat kreće i saborski zastupnik Hrvoje Zekanović.

“Pokvarila mi se napa, moram je promijeniti i onda mi je palo na pamet da potražim možda novu napu na Crnom petku”, rekao je Hrvoje Zekanović.

U tjednu smo kada nas obasipaju ponudama koje ne smijemo propustiti – tako tvrde trgovci, no iz državnog inspektorata šalju apel građanima.

“S obzirom da smo u jednom stanju porasta cijena i energetske krize, moja poruka bi bila, stvarno kupovati ono što je potrebno s druge strane biti potpuno svjestan i ne trčati na takve ponude”, rekla je Vedrana Filipović-Grčić, pomoćnica glavnog državnog inspektora.

Potrošači moraju paziti, kako da Crni petak i novčanik ne zavije u crno. No, najviše će uštedjeti oni koji će Crni petak totalno izignorirati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar