Stručnjaci o energetskoj tranziciji: Ključno je spriječiti visoke cijene struje

Ekonomija 28. tra 202316:41 0 komentara
Willfried Wende/Pixabay

Udruga XEnergy – Mreža za promicanje žena u energetskoj tranziciji po prvi je puta na jednom mjestu okupila vodeće energetske stručnjake koji su iznijeli 5 smjernica ključnih za uspješnu provedbu energetske tranzicije u Hrvatskoj, ali i istaknuli važnost donošenja nove regulative s ciljem ostvarenja energetskih i klimatskih ciljeva E

Stabilan regulatorni okvir koji će omogućiti ulaganje u elektroenergetske mreže te fleksibilnost sustava i njezinih korisnika, smisleno korištenje lokacijskih kriterija kod raspisivanja natječaja, uklanjanje administrativnih prepreka za razvoj dijeljenja energije, koordinirana izrada strateških dokumenata i pojednostavljenje izdavanje dozvola te koordinacija dionika pri provedbi javnih poziva i natječaja tijekom cijele godine ključni su za uspješnu provedbu energetske tranzicije, pet je smjernica proizašlih s okruglog stola u organizaciji Mreže za promicanje žena u energetskoj tranziciji XEnergy.

Kako bi se ostvarili energetski i klimatski ciljevi EU te stabilizirale cijene električne energije, države članice moraju definirati konkretne mjere i aktivnosti, a Kristina Čelić, ravnateljica Uprave za energetiku pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja istaknula je kako hrvatska administracija na tome radi, te pozvala sve dionike sektora da se uključe s prijedlozima.

Zaštita potrošača od nestabilnih i visokih cijena električne energije, osiguranje stabilnosti opskrbe tržišta te sustavno poticanje ulaganja u obnovljive izvore energije ključni su čimbenici energetske tranzicije, čulo se na skupu.

XEnergy

EU već više od 20 godina ima učinkovito i dobro integrirano tržište električne energije, na kojem je osigurana opskrba energijom, potiče se proces dekarbonizacije, a potrošači mogu ostvarivati ekonomske koristi od jedinstvenog energetskog tržišta. Energetska kriza potaknuta situacijom u Ukrajini ukazala je na potrebu za brzom prilagodbom tržišta električne energije kako bi se bolje poduprla zelena tranzicija, a potrošačima energije – i kućanstvima i poduzećima – omogućio širok pristup cjenovno pristupačnoj električnoj energiji iz obnovljivih izvora.

„Kao odgovor na novu geopolitičku stvarnost i situaciju na energetskom tržištu, EU je odlučila drastično ubrzati prelazak na čistu energiju, što između ostalog podrazumijeva značajno ubrzanje izgradnje obnovljivih izvora energije. REPowerEU plan iz svibnja 2022. tako zahtijeva da do 2030. obnovljivi izvori čine 2/3 proizvodnje električne energije”, kazala je dr.sc. Minea Skok, predsjednica Znanstvenog vijeća Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Postupak prihvaćanja Uredbe od strane Europskog parlamenta i Vijeća u kojima RH ima svoje predstavnike očekuje se u sljedećim mjesecima.

„Iza XEnergy stoje ljudi s velikim znanjem i iskustvom koje možemo ponuditi Hrvatskoj u tom procesu, u kojemu će i žene imati veliku ulogu. Udruga će raditi na tome da bude podrška ženama, mentor i vodilja na početku karijere, ali i svojevrsna platforma za razmjenu znanja i iskustva“, naglasila je mr.sc. Nina Dusper Sušić, dopredsjednica XEnergy, dodavši kako je zadaća udruge približiti energetski sektor mladim djevojkama i pokazati im kako je moguće biti uspješan u jednoj ovakvoj STEM industriji zahvaljujući znanju i podršci mreže s kojom dijele iste vrijednosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!