Sukob u Gazi mogao bi naškoditi gospodarstvu, evo tko će pretrpjeti najteži udarac

Ekonomija 08. pro 202312:27 0 komentara
Menahem KAHANA / AFP / ilustracija

Sukob u Gazi mogao bi naškoditi gospodarstvu u susjednim zemljama, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF), istaknuvši moguće poremećaje u regionalnom turizmu i trgovini.

Turizam bi se u susjednim zemljama mogao smanjiti, a postoji i mogućnost viših cijena nafte i plina, izjavila je u četvrtak u Washingtonu šefica za komunikacije MMF-a Julie Kozack.

Mogući su i poremećaji na financijskim tržištima i na regionalnim trgovačkim rutama, što bi te rezultiralo viših troškovima u trgovini, dodala je Kozack.

Gledano iz globalne perspektive, ekonomske posljedice zasada su relativno ograničene, ali situacija je “vrlo neizvjesna”, nastavila je.

Najteži udarac pretrpjet će gospodarstvo u Izraelu i u palestinskoj Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, ali konačni domet negativnih posljedica ovisit će o trajanju i intenzitetu sukoba, rekla je Kozack.

Istaknula da je MMF “šokiran i ožalošćen humanitarnom situacijom i gubitkom ljudskih života u sukobu”.

Izrael je nakon upada palestinske militantne skupine Hamas na izraelski teritorij, u kojem je ubijeno 1.200 ljudi, pokrenuo opsežnu vojnu operaciju. Do ovog tjedna u napadima izraelskih oružanih snaga ubijeno je po palestinskim navodima gotovo 17.200 ljudi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!