Teško stanje u ugostiteljstvu: Do početka sezone zatvoreno 1100 lokala

Ekonomija 16. kol 202110:19 0 komentara
restoran, kafić, ugostiteljski objekt, lokal
Pexels / Ilustracija

Nacionalna udruga ugostitelja (NUU) ponovo je, nakon sastanka turističkog sektora u Opatiji s predstavnicima Vlade, pozvala na podršku ugostiteljima.

Problem je što 55 posto ugostiteljskih tvrtki još uvijek ima zabranu rada u zatvorenom prostoru. Iz Udruge upozoravaju kako daljnje restrikcije istodobno štite ostatak turističkog sektora, ali i vode u propast caffe-barova koji su “na svojim leđima proteklih mjeseci podnosili posljedice pandemije”. 

Predsjednica NUU-a Jelena Tabak naglasila je da je samo do početka ljetne sezone oko 1.100 ugostiteljskih objekata moralo staviti ključ u bravu. Na sastanku predstavnika Vlade i turističkog sektora o položaju ugostitelja govorila je u ime Nacionalne udruge ugostitelja te naglasila da u turističkom sektoru posluje 21 posto svih poduzeća u Hrvatskoj, od čega su dvije trećine sami ugostitelji.

Na pitanje je li bilo dogovora vezanih za pomoć ugostiteljskom sektoru, kaže da “ne možemo govoriti o konkretnim obećanjima od Vlade, ali postoje pozitivne naznake da bi se barovi mogli otvoriti u neko dogledno vrijeme”.

“Ono što je sigurno da do 31. kolovoza neće biti ništa od otvaranja unutarnjih prostora, no zato ćemo nakon sezone tražiti nove sastanke sa Stožerom i dogovoriti kako dalje. Zahvalni smo na potporama za radna mjesta no mi prije svega želimo raditi i opstati. Svjesni smo da će epidemiološka situacija diktirati daljnje mjere, no isto tako želimo unaprijed upozoriti da covid-potvrde za zaposlenike u ugostiteljstvu nisu operativni problem, nego reakcija gostiju od kojih svi mi ovisimo.

Jednostavno, ne čini nam se realno u samoj provedbi da gostu lokala uvjetujemo da sjedne i popije piće samo ako ima COVID-potvrdu tim više što caffe-barovi nikada nisu bili žarišta zaraze”, ističe Tabak.

Dodaje i kako vjeruje da postoji velika šansa da se ljetnu sezonu odradi do kraja, pa i jesen i zimu, no upozorava da je pretrpljena šteta u ugostiteljstvu prevelika da bi se sanirala u dogledno vrijeme bez provedbe poreznog rasterećenja i dugoročnih reformi, piše Novi list

“Bez smanjenja poreza još će se više pojačati odljev kvalificiranog ugostiteljskog osoblja, a zahtjevi za porezno rasterećenje poznati su Vladi od ranije.

Zbog ovakve situacije koju podnosi ugostiteljski sektor, mi očekujemo da će se porezno rasterećenje uvesti. Nažalost, još nemamo datum i taj zahtjev ostaje na dnevnom redu idućih sastanaka s predstavnicma Vlade i resornog ministarstva. Ovdje govorimo o PDV-u koji bi se trebao spustiti na 13 posto za usluge pića u lokalima, odnosno za kave, bezalkoholne napitke, pivo i vino. Takva mjera bila bi od velike pomoći ugostiteljskom sektoru”, napomenula je Tabak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!