Trebaju li se Hrvati bojati da ćemo ostati bez plina? “To je deplasirano”

Biznis 03. svi 202216:45 > 16:46
Luka Stanzl/PIXSELL

Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, komentirao je mogući embargo na uvoz ruske nafte.

Dodao je da vlada ne namjerava limitirati cijene goriva “jer bi na taj način uništili distributere goriva u RH i doveli se u situaciju da ne bi imao tko fizički dostavljati gorivo jer bi te kompanije bile u problemu”.

VEZANA VIJEST

U slučaju uvođenja embarga na rusku naftu, Hrvatska bi morala u potpunosti promijeniti dobavne pravce sirove nafte, pojasnio je.

“To bi bilo isključivo azijska nafta, nafta iz Irana i ostalih dijelova svijeta. Za Hrvatsku u tom dijelu nema problema jer mi, za razliku od onih zemalja koje nemaju more, imamo kopneni terminal. Dobra je stvar što naša rafinerija radi. Mi bismo imali urednu rafineriju koja radi, sirovu naftu koju dobavljamo, eventualno derivate koje kupujemo. Eventualno bi se nama i drugima moglo dogoditi da bi možda derivati bili malo skuplji”, kazao je Milatić.

“Imamo dovoljno zaliha”

Kaže da Hrvatska ne bi trebala imati značajnijih problema u slučaju uvođenja embarga.

“Imamo dovoljno zaliha tako da ne očekujemo probleme”, dodao je.

VEZANA VIJEST

Na upit koliko nafte dolazi iz Rusije u Hrvatsku, Milatić je rekao da je riječ o maloj količini. “Jako malo, možda četvrtina ukupne potrošnje.”

Tko će napuniti skladište plina u Okoli?

“Skaldiše je u kompletnom zakupu od strane privatnih i javnih stakeholdera, odnosno distributera i korinsika plina. Morali smo dobiti odgovor žele li oni puniti skaldište u tijeku kapmanje punjenja. Dobili smo dogovor da će trećina kapaciteta biti napunjana i ne sumnjamo da to zakupci neće napraviti jer ćemo ih pratiti svakih mjesec dana”, istaknuo je Milatić.

Rekao je da je kampanja punjenja plina već počela.

“Tržište neće napuniti skaldište, nego za trećinu, a mi kao odgovorna država ćemo poduzeti sve u da se u svibnju definira model kako će se isfinancirati punjenje skladišta i da se u četiri ljetna mjeseca skladište napuni. To je zalog naše sigurnosti za zimu – da kućanstva i gospodarstvo budu sigurni da postoji 380 milijuna kubičnih metara plina što je više od polvice što sva kućanstva potroše u 12 mjeseci”, rekao je Milatić.

Država će napuniti dvije trećine Okolije, potvrdio je državni tajnik. “Bojazan hrvatskih građana da nećemo imati plina – a napunit ćemo Okoli – je totalno deplasirana. Plina ćemo imati.”

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar