U Europi premalo žena poduzetnica: “Vjeruju da su manje sposobne nego što jesu”

Biznis 03. svi 202216:44
Izvor: Pixabay (Ilustracija)

U Europi ima premalo žena poduzetnica i onih samozaposlenih što ostavlja posljedice na razvoj gospodarstva, ocijenio je Europski parlament u izvješću koje je usvojio u utorak u kojem je istaknuto da se žene često susreću s mnogim preprekama prilikom otvaranju poduzeća iako su uspješne kao i muškarci.

“Žene vjeruju da su manje sposobne nego što doista jesu, često su žene vrlo sposobne, ali nisu toga svjesne. Potrebno je razvijati poduzetničku klimu, poduzetničku samosvijest i trebamo ženama pokazati kako krenuti u poduzetničke vode”, rekla je u ponedjeljak u raspravi na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta izvjestiteljica Pernille Weiss (EPP).

VEZANE VIJESTI

Izvješće o postizanju ekonomske neovisnosti žena s pomoću poduzetništva i samozapošljavanja prihvaćeno je u EP-u s 542 glasa ‘za’, 43 protiv te  52 suzdržanih.

Izvjestiteljica je napomenula da ulagači ne razmišljaju o tome da i žene trebaju pristup kapitalu te da se prednost daje muškarcima.

“Ženska poduzeća imaju niske razine ulaganja, ali visoke razine povrata ulaganja što govori u prilog žena poduzetnica”, rekla je Weiss te istaknula potrebu za “ulagačkim mrežama” koje su rodno osviještene.

Napomenula je i da neke države članice nisu dovoljno poduzele za poduzetništvo te da je potrebno svakoj ženi i muškarcu osigurati ravnotežu između posla i osobnog života.

Povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Janusz Wojciechowski rekao je u raspravi da je Europska komisija svjesna “da jaz u poduzetništvu između muškaraca i žena jest nešto što sporo rješavamo proteklih godina”.

Napomenuo je i da žene poduzetnice često imaju manja poduzeća ili rade samo pola radnog vremena.

“Uz podršku EP-a Komisija radi pilot projekt kojim daje podršku poduzećima koja žele biti zelena i digitalna. Radi se o e-platformi za učenje gdje poduzetnici mogu učiti i usvojiti digitalno održive kompetencije, što je povezano sa snaženjem ženskog poduzetništva”, kazao je povjerenik.

U izvješću je napomenuto da se žene prilikom otvaranja poduzeća susreću s mnogim preprekama “osobito ekonomskim, zakonodavnim i socijalne naravi” te da se te prepreke “temelje na rodnim stereotipima koji pridonose rodnoj segregaciji u obrazovanju”.

Istaknuto je i da je ključno da Europa ima jednak broj poduzetnica i poduzetnika “kako bi se osigurala raznolikost sadržaja i proizvoda” te da je od 2014. do 2018. godine u EU-u za start-up poduzeća pod vodstvom žena “bilo jednako vjerojatno da će ponuditi nove proizvode i usluge kao i za ona pod vodstvom muškaraca”.

To pokazuje da se žene i muškarci moraju smatrati jednako uspješnima u inovacijama, stoji u izvješću.

Stanislav Polčák iz redova pučana rekao je da žensko poduzetništvo pomaže “emancipaciji žena i pozitivno utječe na njihov gospodarski status”.

Napomenuo je i da mnoge žene istupaju iz poduzetništva mnogo ranije od muškaraca te pohvalio primjer Češke Republike u izvješću u kojemu je prikazana razlika u plaćama na temelju spola.

Clara Aguilera iz redova socijalista i demokrata napomenula je da su “poduzetnički duh i samo poduzetništvo” važni elementi da bi društvo napredovalo, ali da je problem što “nema rodne ravnopravnosti” te postoje velike razlike između muškog i ženskog poduzetništva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar