U Hrvatskoj četvrti mjesec zaredom raste nezaposlenost

Ekonomija 02. lis 202317:43 1 komentar
Borna Filic/PIXSELL

Nezaposlenost u eurozoni i EU blago je smanjena u kolovozu, a u Hrvatskoj je blago uvećana, četvrti mjesec zaredom, odmaknuvši se prosjeka u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazale su u ponedjeljak procjene Eurostata.

U 20-članoj eurozoni stopa nezaposlenosti mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO) iznosila je u kolovozu 6,4 posto, kliznuvši s revidiranih 6,5 posto u prethodnom mjesecu, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

U EU iznosila je 5,9 posto, kliznuvši također za 0,1 postotni bod u odnosu na revidiranu srpanjsku vrijednost.

U kolovozu prošle godine iznosila je 6,7 posto u eurozoni i 6,1 posto u EU.

Eurostat procjenjuje da je u EU u ovogodišnjem kolovozu bez posla bilo gotovo 12,84 milijuna građana, od čega gotovo 10,86 milijuna u eurozoni.

Mjesečna usporedba pokazuje da je broj nezaposlenih u EU smanjen za 112 tisuća, a u eurozoni za 107 tisuća. Na godišnjoj razini njihov se broj smanjio za 335 tisuća u Uniji i za 407 tisuća u eurozoni.

Hrvatska uz Finsku, Cipar i Latviju

Španjolska i Grčka i dalje jedine imaju dvoznamenkastu stopu nezaposlenosti, koja je u kolovozu dosezala 11,5 odnosno 10,9 posto.

Slijede Estonija i Švedska sa 7,6 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u kolovozu iznosila 6,9 posto i bila je za 0,1 postotni bod viša nego u mjesecu ranije. Podaci pokazuju da je u travnju bila izjednačena s prosjekom eurozone, ali od svibnja kontinuirano raste.

Bez posla je u Hrvatskoj u kolovozu, prema Eurostatovim podacima, bilo 122 tisuće građana, tisuću više nego u prethodnom mjesecu. U odnosu na isti mjesec prošle godine broj im je smanjen za šest tisuća.

Najbliže su Hrvatskoj u kolovozu bili Finska sa 7,2 posto, te Cipar i Latvija sa stopom nezaposlenosti od 6,6 posto.

Najnižu stopu nezaposlenosti imale su Češka i Malta, od 2,5 odnosno 2,7 posto. Blizu su i Poljska i Njemačka sa stopama nezaposlenosti od 2,8 odnosno tri posto.

Neznatno manja nezaposlenost mladih

U dobnoj skupini do 25 godina stopa nezaposlenosti u eurozoni iznosila je u kolovozu 13,8 posto, kliznuvši za 0,1 postotni bod u odnosu na srpanj.

U EU zadržala se na srpanjskih 14 posto.

U statističkom uredu procjenjuju da je u EU u kolovozu bez posla bilo gotovo 2,69 milijuna mladih, od čega 2,19 milijuna u eurozoni.

Broj nezaposlenih mladih u eurozoni u kolovozu je tako smanjen za 145 tisuća u odnosu na isto razdoblje lani, a u EU za 141 tisuću, objavio je Eurostat.

Šestorka iznad 20 posto

Najveću stopu nezaposlenosti među mladima bilježila je i u kolovozu Španjolska, od 26,8 posto. Slijede Estonija s 23,5 posto, Grčka s 22,5 posto, Italija s 22 posto te Švedska s 21,1 posto.

Granicu od 20 posto dosegnuli su i Portugal i Slovačka, a blizu je i Luksemburg gdje je iznosila 19,2 posto.

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao daleko najnižu stopu nezaposlenosti mladih imala je Njemačka, od 5,7 posto.

Slijede Češka s 8,5 posto, te Litva i Nizozemska s 8,6 odnosno 8,7 posto.

Hrvatska, uz Belgiju, Cipar, Sloveniju i Rumunjsku, nije obvezna dostavljati mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih.

U drugom kvartalu stopa nezaposlenosti mladih do 25 godina iznosila je u Hrvatskoj 20 posto, uz 25 tisuća nezaposlenih, pokazuje izvješće Eurostata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.