Uzlet Crobexa pod utjecajem dobrog raspoloženja na svjetskim burzama

Biznis 14. kol 202208:35 1 komentar
Marin Tironi/PIXSELL

Na Zagrebačkoj burzi potekloga tjedna glavni dionički indeksi snažno su porasli, za više od dva posto, prateći pozitivna kretanja na svjetskim burzama uslijed znakova o usporavanju inflacije u SAD-u, pri čemu su svi sektori bili na dobitku.

Crobex indeks porastao je prošloga tjedna 2,28 posto, na 2.006 bodova, vrativši se ponovno iznad psihološki važne granice po prvi put od 4. srpnja.

Istodobno, Crobex10 skočio je 2,22 posto, na 1.196 bodova, ostvarivši dobitak četvrti tjedan uzastopno te je sada na najvišoj razini od 29. lipnja.

Svi sektorski indeksi su bili na dobitku, a pritom najviše građevinski, za 6,82 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je nešto više od 23 milijuna kuna, što je za 9 milijuna više nego u tjednu ranije, no i dalje je riječ o skromnoj likivdnosti, budući da je uslijed sezone godišnjih odmora većina tržišnih sudionika i nadalje bila odsutna.

Najlikvidnija je bila dionica Valamar Riviere, kojom je ostvareno 2,6 milijuna kuna prometa. Cijena joj je porasla 1,55 posto, na 32,8 kuna.

Slijedi dionica Arena Hispitality groupa, s 2,57 milijuna kuna prometa i rastom cijene za 1,68 posto, na 242 kune.

Promet iznad 2,5 milijuna kuna ostvaren je i dionicom Podravke, čija je cijena porasla 2,7 posto, na 600 kuna.

Najveći skok cijene među likvidnijima imala je dionica Ericssona Nikole Tesle, za 11,86 posto, na 1.650 kuna.

Po dobitcima su se isticale i dionica Luke Rijeka, s porastom cijene za 11,84 posto, na 51 kunu, te redovna dionica Končara D&ST, s rastom cijene za 10,71 posto, na 2.480 kuna.

S druge, pak, strane, najviše je na gubitku među likvidnijma bila dionica Mon Perina, čija je cijena pala 3,15 posto, na 40 kuna.

Na ZSE se protekloga tjedna trgovalo s ukupno 51 dionicom, pri čemu je cijena njih 30 porastla, 15 pala, a 6 stagnirala.

Poticaj tržištu dale globalne burze

Poticaj prošlotjednom rastu Crobexa ponajviše su dale globalne burze, koje su ostvarile znatan skok zahvaljujući znakovima posustajanja inflacije, što ostavlja prostora Fedu za manje agresivno podizanje kamatnih stopa u idućim mjesecima, a to je ojačalo povjerenje investitora u nastavak oporavka tržišta dionica.

Američki burzovni indeksi ojačali su u tome razdoblju otpriike tri posto, pri čemu su S&P 500 i Nasdaq porasli četvrti tjedan zaredom, ostvarivši najduži tjedni pozitivni niz od studenoga lani.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna nastavile rasti, tako da je paneuropski Stoxx 600 završio tjedan s dobtikom od 1,2 posto.

Međutim, zahvaljujući korekcijama cijena dionica u prvom dijelu godine, Stoxx 600 u minusu je od početka godine za 9,1 posto, dok je  aemrički S&P 500 indeks na gubitku gotovo 11 posto.

U minusu su od početka i domaći burzovni indeksi; Crobex za 3,5 posto, a Crobex10 za 5,2 posto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram