Varteks ide u dokapitalizaciju, cijena dionice 10,44 eura

Ekonomija 27. svi 202406:54 0 komentara
N1/Nataša Vidaković

U Varteksu ovoga ponedjeljka započinje upis novih dionica, koji će potrajati do 11. lipnja, pri čemu se namjerava prikupiti minimalno 100.004,76 eura, a maksimalno 2.500.004,16 eura novog kapitala, kako bi ta varaždinska tekstilna kompanija uspjela prebroditi financijske probleme u koje je zapala.

Odlukom glavne skupštine dioničara d 21. svibnja, naime, temeljni kapital namjerava se povećati izdavanjem novih dionica, i to s iznosa od 301.601,16 eura na najmanje 401.605,92 eura, odnosno na maksimalno 2.801.605,32 eura.

Povećanje temeljnog kapitala provest će se uplatom u novcu izdavanjem minimalno 9.579, a maksimalno 239.464 nove redovne dionice. Upis novih dionica provest će se u jednom krugu, a cijena po dionici utvrđena je u visini od 10,44 eura, uz isključenje prava prvenstva postojećih dioničara pri upisu novih dionica.

Izdanje novih dionica smatrat će se uspješnim ako u danom roku za upis i uplatu (tri tjedna od donošenja odluke, odnosno najkasnije do 11. lipnja) bude upisano i uplaćeno minimalno 9.579, odnosno temeljni kapital povećan za minimalno 100.004,76 eura.

Prije povećanja temeljnog kapitala, sukladno odluci glavne skupštine dioničara, provest će se smanjenje temeljnog kapitala radi pokrića gubitaka, spajanjem dionica. Temeljni kapital smanjit će se sa 6.671.558 eura na 301.601,16 eura, odnosno za 6.369.956,84 eura. Sredstva dobivena smanjenjem temeljnog kapitala koristit će se za pokriće gubitaka iz prethodnih razdoblja, a sve troškove smanjenja temeljnog kapitala snosi društvo.

Početkom mjeseca radnici Varteksa započeli su štrajk zbog neisplate plaća, a prekinuli su ga 14. svibnja nakon što je zajamčena isplata neisplaćenih plaća svim radnicima iz fonda Agencije za osiguranje radničkih tražbina. Postavljena je i nova uprava Varteksa te postignut dogovor sindikata s Upravom i dioničarima oko plana daljnjih aktivnosti društva.

Prema nerevidiranim podacima za 2023., Varteks je lani poslovao s gubitkom od 4,43 milijuna eura, nasuprot 3,1 milijun eura gubitka u 2022., uz istodobni pad poslovnih prihoda za 15,1 posto na 14,6 milijuna eura. Kompanija je na kraju 2023. imala 633 zaposlenika.

Odbijenica HBOR-a i Zabe

U međuvremenu, u subotu je Uprava kompanije objavila da je početkom prošloga tjedna održala sastanak sa Zagrebačkom bankom (Zaba) i Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR), na kojem su prezentirali analizu trenutnog stanja društva te jasan plan stabilizacije poslovanja. Kako su istaknuli, taj plan ne uključuje samo isplatu nekoliko idućih plaća, već jasan smjer i strategiju kojom bi poslovanje društva krenulo prema dugoročnoj samoodrživosti.

“Razgovarali smo i o ponudi društva za podmirenje duga banaka te je sukladno tome jučer poslana službena ponuda bankama. Banke bi prihvaćanjem ponude omogućile da društvo dobije priljev svježeg novca od dokapitalizacije i novih pozajmica, a koji bi se iskoristio za pokretanje punog kapaciteta proizvodnje, kao i plaćanje dospjelih dugova. Nažalost, upravo smo i primili odbijenicu od Zaba-HBOR na našu ponudu”, izvijestili su iz Varteka u subotu.

Istaknuli su i da ih najviše pogađa iznenađuja odluka HBOR-a budući da je ta banka u vlasništvu države, a stečaj Varteksa bi prema njihovim kalkulacijama, doveo do neto gubitka za državni proračun za više od 7,4 milijuna eura u idućih godinu dana, dok je Zaba kao komercijalna banka čak bila naklonjena aranžmanu za spas i očuvanje radnih mjesta, iako to nije njihova zadaća.

“Postavlja se pitanje koja je svrha Hrvatske banke za obnovu i razvoj, jer na primjeru Varteksa mi ne vidimo da drže niti do očuvanja radnih mjesta, niti vidimo da brinu o novcu poreznih obveznika. Ovo odbijanje stavlja nas u tešku situaciju jer, ako se HBOR ne predomisli, pričamo o neizbježnom kraju Varteksa. Još jednom molimo ljude koji odlučuju u HBOR-u da ponovno razmotre našu ponudu i uzmu u obzir sve parametre”, apelirali su u subotu iz Varteksa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!