Već počela otpuštanja i u Hrvatskoj: Industrija s 18 tisuća radnika na posebnom je udaru

Ekonomija 09. pro 202322:30 1 komentar
Unsplash / Unsplash

Zbog pada narudžbi iz Njemačke, trećina domaćih drvoprerađivačkih tvrtki već je krenula s otpuštanjima.

Ako se pita Filipa Galekovića drvo je prvo. Ali ne samo zato što je vlasnik drvoprerađivačkog poduzeća, već i zato što biznis kojim se bavi prije svih ostalih osjeti nadolazeću recesiju. Jer, narudžbe padaju.

“Prvenstveno je od početka godine krenulo to s Njemačkom, prelilo se na ostatak Europe, a sad se već osjeća, usudio bih se reći, u ostatku svijeta”, komentirao je Filip Galeković.

Filipova tvrtka u izvozu ostvaruje oko 80 posto prihoda, pa se knjiga narudžbi doslovno prepolovila, piše Dnevnik.hr.

“Pa preko 50 posto. Preko 50 posto pad”, otkrio je.

Izvor problema je u Njemačkoj, gdje su hrvatski parketi i namještaj popularan izbor pri gradnji. Ali je gradnja stala.

“Kad pogledamo Njemačku povijest zadnjih pedeset godina ovo je možda zapravo najozbiljnija kriza u njihovoj građevinskoj industriji”, pojasnio je Hrvoje Stojić, glavni ekonomist HUP-a.

Od ulaska u Europsku uniju rast robnog izvoza, pa tako i proizvoda od drva, bio je glavni faktor gospodarskog rasta. Više ne.

“U strukturi BDP-a udjel robnog izvoza je pao za 20, 4 posto. Dakle, to je jedan stvarno znak za oprez”, rekla je glavna direktorica HUP-a Irena Weber.

A da pad prihoda ne bi ugrozio poslovanje, drvoprerđivači su već krenuli s otpuštanjima. Svaka treća tvrtke već je smanjila broj zaposlenih. Neke i do 20 posto.

“Zapošljavamo na Baniji 120 ljudi i sad zapravo postaje neizvjesna sudbina uopće tvrtke pogotovo što na Baniji u krugu od 50-60 kilometara jedini zapošljavamo, tako da jako je neizvjesna situacija”, ispričao je Galeković.

U Hrvatskoj drvnoj industriji radi oko 18 tisuća radnika. Ne dođe li do naglog preokreta na tržištu, već na proljeće taj broj bit će osjetno manji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare