Velika promjena u Ikeinom namještaju

Biznis 01. ožu 202314:15
Zheka Kapusta/Unsplash

Kako bi smanjila utjecaj koji proizvodnja namještaja ima na klimu, IKEA je donijela odluku o prelasku na ljepila na biološkoj bazi, umjesto onih na bazi fosilnih goriva koja je koristila do sada.

Danas je pet posto klimatskog otiska koji proizvodi cijeli lanac vrijednosti tvrtke IKEA povezan s upotrebom ljepila u materijalima za proizvodnju namještaja i elemenata. Ovom promjenom cilj je do poslovne godine 2030. smanjiti upotrebu ljepila na bazi fosilnih goriva za 40 %, a emisije stakleničkih plinova iz ljepila za 30 posto.

“Ovo je velik i važan korak za tvrtku IKEA na kojem smo radili više od deset godina. On potvrđuje potrebu za korištenjem što više ljepila s puno manjim klimatskim otiskom, ali da i male promjene mogu imati velik utjecaj. Nadamo se da će ova promjena nadahnuti i druge da nas slijede“, istaknula je Venla Hemmilä, inženjerka materijala i tehnologije u tvrtki IKEA.

Prelazak na ljepila napravljena od bioloških materijala bit će postupni proces, a cilj je da do poslovne godine 2030. većina tvornica za proizvodnju namještaja i elemenata, koje su u opskrbnom lancu tvrtke IKEA, koristi ljepila koja imaju manji klimatski otisak. U gradu Kazlų Rūda u Litvi, prva je tvornica IKEA Industry koja sada koristi ljepila napravljena od tehničkog škroba iz kukuruza. To je rezultat desetogodišnjeg napora da se pronađu alternative ljepilima na bazi fosilnih goriva. Paralelno se provode višestruka ispitivanja s drugim sustavima ljepila.

„Budući da ljepilo u materijalima za proizvodnju namještaja i elemenata čini 5 % klimatskog otiska tvrtke IKEA, ovo ima veliki utjecaj i ključan je korak prema doprinosu smanjenju globalnog zatopljenja na 1,5°C. Zajedno s povećanjem upotrebe recikliranog drva i težnjom ka 100 % obnovljivoj energiji u proizvodnji, ovo je prekretnica na našem putu da svoje proizvode učinimo još održivijima”, izjavio je Andreas Rangel Ahrens, voditelj odjela za klimu u Inter IKEA Grupi.

Pronalaženje novih vrsta ljepila jedan je od glavnih koraka za daljnje smanjenje klimatskog otiska povezanog s proizvodnjom namještaja i elemenata od iverice, zajedno s težnjom za 100 posto obnovljivom energijom. Ovaj korak usklađen je s glavnim ciljem tvrtke IKEA da do poslovne godine 2030. koristi samo obnovljive materijale i materijale koji se mogu reciklirati. Kako bi omogućila prijelaz na korištenje ljepila na 100 % biološkoj bazi, IKEA je s vanjskim partnerima nedavno pokrenula i akceleracijski program za istraživanje novih rješenja za ljepilo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.