Zaposlenici državnih tvrtki dobit će veće božićnice nego lani. Evo tko je najbolje prošao

Ekonomija 27. stu 202314:35 0 komentara
Pexels / Ilustracija

Prema kolektivnom ugovoru, HŽ Putnički prijevoz će isplatiti božićnicu u iznosu od 220 eura.

Zaposlenici državnih tvrtki ove će godine dobiti veće božićnice nego lani. Razlog za veselje imaju brojni zaposlenici hrvatskih tvrtki kojima će račun u prosincu biti znatno podebljan. Neki su veći dobitnici od drugih, a neki još nisu doznali koliko će im biti isplaćeno ove godine.

Najbolje su prošli radnici HEP-a, kojima je iznos božićnice povećan za 166 eura. Sad će im, kako su nam odgovorili, isplatiti 497,71 euro, a lani su dobili 331 euro.

Nakon njih, najviše će biti isplaćeno zaposlenima u INA-i.

“Za više od 8500 radnika INA-e isplaćuje se božićnica, u iznosu od 331,81 euro, te dar za djecu u visini od 132,72 eura po djetetu”, odgovorili su za 24sata u INA-i. Lani su isplatili 200 eura božićnice i 80 eura bon za dijete. HŽ Infrastruktura, kažu iz te firme, isplaćuje božićnicu u iznosu od 220 eura, dok su lani dobili 120 eura.

Lani dobili i naknadu radi inflacije

Isplata božićnice zaposlenicima Croatia Airlinesa predviđena je kolektivnim ugovorom, a iznos, kažu nam iz tvrtke, zasad još nije definiran. Lani su dobili ukupno 331 euro, od toga je božićnica iznosila 100 eura, a 231 euro isplaćena im je dodatna naknada zbog visoke inflacije, piše 24sata.

“Hrvatske autoceste isplatit će jednokratnu naknadu – božićnicu u neoporezivom iznosu od 132,72 eura neto”, rekli su iz Hrvatskih autocesta.

Toliko su, podsjetimo, dobili i prethodnih godina.

Iznos božićnice ostao je isti kao i lani i u JANAF-u. I ove će godine prema kolektivnom ugovoru dobiti božićnicu u iznosu od 331,81 euro.

Za razliku od njih, iznos božićnice, no tek neznatno, za 18 eura, porastao je u Hrvatskim cestama. Oni će u prosincu isplatiti božićnicu svojim djelatnicima u iznosu od 150 eura, dok su lani dobili 132 eura.

Zato je božićnica gotovo dvostruko veća u firmi HŽ Putnički prijevoz u odnosu na prošlu godinu.

Prema kolektivnom ugovoru, HŽ Putnički prijevoz će isplatiti božićnicu u iznosu od 220 eura.

Prošle im je godine bilo isplaćeno 106 eura.

Neki su još u neizvjesnosti

U ovom trenutku odluka o isplati božićnice za radnike na HRT-u još nije donesena, kako su odgovorili s HRT-a. Treba podsjetiti kako su oni lani bili rekorderi među državnim tvrtkama jer im je isplaćeno 1020 eura (božićnica u novcu, bon i posebna godišnja nagrada).

Hrvatske šume također još ne znaju kolika će im biti božićnica, dok su lani dobili 332 eura. Isti odgovor dobili smo i od Hrvatskih voda, gdje su naveli da još nije potpisana odluka o božićnici. Podsjetimo kako su radnicima Hrvatskih voda 2022. isplatili 331 euro (to im je bilo povećanje od 131 euro u odnosu na 2021.).

497 – eura bit će isplaćeno svim radnicima HEP grupe, a to je povećanje od 166 €.

331 – € dobit će zaposleni u INA-i i JANAF-u. No INA dobiva i 132 € po djetetu.

220 – eura dobit će zaposleni u HŽ Putničkom prijevozu, lani su dobili 106 €.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!