Završen sastanak: Filipović ne odustaje od bijelih lista, web stranica u izradi

Biznis 23. sij 202315:57
Izvor: Shutterstock / Ilustracija

Predstavnici triju trgovačkih lanaca, koji su pristali na slanje cjenika putem kojih bi ih se uspoređivalo s konkurencijom, sastali su se danas s ministrom gospodarstva Davorom Filipovićem.

Radi se o trgovačkim lancima Konzum, KTC i Tommy, a iz Ministarstva graditeljstva u priopćenju navode pozdravljaju što su se odazvali “pozivu na suradnju s ciljem zaštite potrošača od neopravdanog dizanja cijena.”

“Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović naglasio je kako Vlada čini sve da zaštiti standard hrvatskih građana. S predstavnicima trgovačkih lanaca razgovaralo se o rastu cijena hrane i bezalkoholnih pića, te formiranju instrumenata kojima će se potrošačima omogućiti mehanizam usporedivosti kretanja cijena, tzv. bijele liste“, navodi se u priopćenju ministarstva.

Iz resornog ministarstva podsjećaju da je inflacija u prosincu iznosila 13,1 posto, a kada se pogleda njena struktura može se vidjeti da na nju najviše utječe upravo porast cijena hrane i bezalkoholnih pića.

Navode da je ministar Filipović podsjetio i kako je Vlada intervenirala jer tržište ne funkcionira.

“Riješili smo cijenu struje, kontroliramo cijenu goriva, cijena plina se vratila na jednu stabilnu razinu kao posljedica dogovora na europskoj razini. Ono što očekujem u idućem razdoblju je smanjivanje maloprodajnih cijena od strane onih trgovaca koji su ih neopravdano podigli. Nerazumljivo je da se dio trgovačkih lanaca nije odzvao pozivu na suradnju, a istovremeno koriste poticaje i mjere koje je omogućila Vlada RH”, izjavio je ministar Filipović.

Ministar se zahvalio trgovačkim centrima koji su dostavili ministarstvu sve tražene podatke te je naglasio važnost zajedničke suradnje za dobrobit hrvatskih građana i potrošača.

“U postupku izrade je web stranica koja će sadržavati podatke o kretanju cijena koja će potrošačima omogućiti transparentan uvid u cijene koje će biti lako dostupne i usporedive na mrežnim stranicama Ministarstva. Riječ je o kvalitetnom instrumentu, gdje će oni koji su pristupili Etičkom kodeksu imati mogućnost jasno i transparentno pokazati cijene”, poručio je ministar.

Na sastanku je potvrđena daljnja suradnja Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, te trgovačkih lanca Konzuma, KTC-a i Tommy-a, a koja će se u narednom periodu intenzivirati. A iz ministarstva poziva i druge trgovačke lance da se priključe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar