Rijetko što će nam dati okus ljeta kao ukusna, osvježavajuća jela s morskim plodovima.
Jedna odlična ideja za ljeto je i salata s kozicama. Uz ovu salatu se mogu dodati razna povrća, drugi plodovi mora, začini i baš sve što vam je u tom trenutku želja. No, prije nego krenemo na recept za salatu s kozicama, bilo bi dobro znati na što treba pripaziti kod kupovanja, ali i zašto su kozice tako dobre za naš organizam.
Kako prepoznati i razlikovati kozice od škampa?
Ako ne stižete s obale, moguće je da i niste potpuno sigurni koja je razlika između kozica, škampa i jastoga.
Kozice su vrlo slične škampima, posebice kad su u ljušturi, no razlikuju se po tome što su kozice račići bez kliješta. Obično su svijetlo crvenkaste boje ili boje breskve. Kozice se nazivaju i gamberima, te uz ove male možete naći i ružičaste kozice ili gamberelle te gambere rosse koji su izrazito crvene boje i mnogo intenzivnijeg okusa.
Kozice možete prepoznati i po tome što imaju kratke noge, mekanu i slabu ljusku te uzak rep, mnogo uži od škampa. Škampi imaju duge noge i tanka kliješta, a kraj repa im lični na peraju ili lepezu.
Kod kupovanja kozica pokušajte pronaći svježe, neočišćene i cijele jer ćete tako puno lakše moći iskoristiti sav njihov potencijal. Za izradu salata s kozicama možete iskoristiti repove, a od glava možete pripremati temeljac.
Nutritivna vrijednost salate s kozicama
Salata s kozicama, osim što je ukusna, ima i visoku nutritivnu vrijednost. Kozice su niskokalorične i stoga odlično ljetno jelo jer neće ostaviti težak osjećaj u trbuhu. Oko 100 grama kozica ima tek oko 100 kalorija, a uz to ne sadrže ugljikohidrate.
Ta količina sadrži i oko 20 grama proteina, omega-3 masne kiseline, oko gram masti, vitamin B12 te minerale poput fosfora, magnezija, selena, niacina, željeza i cinka. Odličan su prehrambeni izvor joda koji je potreban za razvoj mozga kod fetusa te je važan za održavanje zdravlja štitnjače. Sadrže i antioksidans astaksantin koji štiti naše stanice od slobodnih radikala te tako pomaže u prevenciji brojnih nezaraznih bolesti.
Međutim, iako ne sadrže ugljikohidrate, kozice sadrže mnogo kolesterola. Na 100 grama kozica ćete dobiti više od 65% dnevnog preporučenog unosa kolesterola. Kod nekih osoba ovo može značiti da trebaju prekrižiti salatu s kozicama s jelovnika, no ako imate dobru probavu i dovoljnu razinu probavnih proteina, jedan obrok vam ne bi trebao previše naškoditi. Pokazalo se da kolesterol iz grane ima mali utjecaj na promjenu razine kolesterola u krvi.
Kako pripremati kozice?
Priprema salate s kozicama možda na prvu zvuči komplicirano ako ne znate kako spremiti kozice. Neovisno o tome koliko su velike i koje su točno vrste, kozice se obično kuhaju kratko i to u kipućoj vodi. Ako imate mogućnosti, najbolje bi bilo kuhati ih u morskoj vodi sve dok ne dobiju nježnu ružičastu boju. Pod kratko mislimo na do pet minuta.
Recept: Salata od kozica
Iako su za ljeto idealne hladne salate s kozicama, pripremiti možete i toplu verziju. Idealno je što uz njih možete staviti sezonsko povrće, začine po želji, a sve to ćete vrlo brzo i jednostavno pripremiti. Najviše vremena će vam uzeti čišćenje i rezanje povrća, no kada s time završite, vaša salata s kozicama bit će gotova u tren.
U nastavku donosimo najbolji recept za salatu s kozicama te način pripreme.
Salata s kozicama
Sastojci:
– 200 grama kozica
– malo djevičanskog maslinovog ulja
– malo limunovog soka
– zelena salata
– rikola – bučine sjemenke, blago pržene
– sjemenke suncokreta
– sol, papar, usitnjeni origano i lovor
Priprema:
Na kozice stavite oko žlicu maslinova ulja, malo limunovog soka, sol, papar i druge začine. Dobro ih time premažite pa ostavite da stoji oko barem pola sata minuta. Za to vrijeme narežite zelenu salatu i rikolu. U ovom dijelu recepta po želji možete dodati i drugo sirovo povrće po želji.
Na tavu stavite kozice na oko sedam minuta. Kada su gotove stavite ih preko zelene salate pa dodajte sjemenke buče i suncokreta. Po želji možete dodati i preljev od maslinova ulja, limuna i malo senfa.
Salata s kozicama i kvinojom i rajčicama
Sastojci:
– 250 grama kozica
– 300 grama kvinoje
– 10-ak cherry rajčica
– dvije žlice maslinova ulja
– jedan mladi luk
– češanj češnjaka
– sol, papar i drugi začini po želji
– bosiljak za ukras
Priprema:
Kvinoju stavite kuhati na barem 30 minuta kako bi omekšala, a možete je i pripremiti dan ranije tako da odstoji u vodi. U tom slučaju je trebate kuhati tek 15 minuta. Očistite kozice, narežite cherry rajčice na pola, mladi luk narežite na kolute, a češnjak na male komadiće.
Dok grijete tavu, kozice marinirajte maslinovim uljem i začinima pa tako ostavite par minuta. Tada na tavu stavite češnjak, nakon toga mladi luk, a onda na to stavite kozice s malo maslinova ulja. Pržite ih tako manje od 10 minuta i po potrebi okrenite, ali ih nemojte pritiskati na tavu. Ako želite da budu još mekanije smanjite vatru i poklopite.
Cherry rajčice također možete prepržiti na tavi ako su vam tako ukusnije, ali salata će biti odlična i ako su svježe. Kada je kvinoja skuhana u nju dodajte pržene kozice i cherry rajčice. Začinite ako vam je potrebno i to je sve.
Ljetna salata s kozicama i avokadom
Sastojci:
– 300 grama kozica – jedan veći avokado
– dvije velike paprike
– tri rajčice ili 20 grama cherry rajčica
– zelena salata
– svježa mrkva
– jedan veći krastavac
– maslinovo ulje
– sok limuna
– sol, papar, bosiljak i drugi začini po želji
– češanj češnjaka
– 50 grama feta slanog sira
Priprema:
Prije nego krenete s čišćenjem i rezanjem povrća, marinirajte kozice. Stavite ih u maslinovo ulje te dodajte sitno narezani češnjak, papar, druge začine po želji i malo limunova soka. Računajte da će to tako stajati oko 20 minuta pa bi bilo dobro da ih prebacite u hladnjak.
Povrće očistite pa narežite na kockice. Mrkvu možete naribati, a avokado će najbolji biti ako ostane u kockicama. Sve povrće pomiješajte, dodajte po želji maslinova ulja, sol, papar i druge začine. Ako želite da bude sočnije možete dodati i pola čaše vrhnja.
Prije nego krenete s prženjem kozica ostavite ih na sobnoj temperaturi barem 5 minuta. Na tavu stavite malo maslinova ulja pa stavite pržiti kozice. Pržite ih oko 10 minuta dok ne omekšaju. Dok su zagrijane ih stavite na ostatak povrća.
Po želji stavite preljev od vrhnja i začina.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!