Oglas

Originalni recept za bosanski burek sa mesom

author
N1 Hrvatska
16. stu. 2024. 07:03
burek s mesom
Robert Anic/PIXSELL | Robert Anic/PIXSELL

Burek ima bogatu i složenu povijest koja seže nekoliko stoljeća unatrag. Njegovo podrijetlo se najčešće povezuje s otomanskom kuhinjom, ali jelo ima i razne regionalne varijacije diljem Balkana i Bliskog istoka.

Oglas

Burek se vjerojatno razvio iz jela poznatog kao "börek" u Turskoj, koje je dio otomanske kulinarske tradicije. U Turskoj verziji često se koriste različite vrste nadjeva, uključujući sir, povrće ili meso, a kada su Osmanlije osvojile Balkan, jelo se brzo proširilo i prilagodilo lokalnim ukusima. U različitim zemljama, poput Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije, burek je postao omiljeno jelo sa svojim specifičnim varijacijama, piše zadovoljna.rs.

Kako napraviti bosanski burek po originalnom receptu?


Sastojci za bosanski burek sa mesom:


Za tijesto:


  • 500 g brašna

  • 250 ml vode

  • 1 žličica soli

  • 2 žlice ulja


Za nadjev:


  • 500 g mljevenog mesa (junetina ili mješavina junetine i janjetine)

  • 2 glavice luka

  • 3-4 žlice ulja ili maslaca

  • Posolite i popaprite po ukusu

  • 100 ml vode (po potrebi)

  • 1 paket gotovih kora (po želji, ako želite olakšati proces)


Priprema bosanskog bureka:


Pomiješajte brašno i sol u velikoj zdjeli. Postupno dodavajte vodu i ulje, miješajući dok ne dobijete glatko tijesto. Tijesto oblikujte u kuglu, prekrijte krpom i ostavite da odstoji 30 minuta.

Zagrijte ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno sjeckani luk i pržite dok ne porumeni.

U tavu dodajte mljeveno meso, posolite i popaprite po ukusu. Pržite dok meso dobro ne bude pečeno uz povremeno miješanje. Ako je smjesa suha dodajte malo vode i kuhajte još par minuta dok se ne sjedini. Neka se ohladi.

Tijesto podijeliti na 4-5 manjih loptica. Svaku lopticu razvaljajte što tanje. Ako koristite gotove kore, preskočite ovaj korak.

Na razvučeno tijesto stavite nadjev od mesa i luka. Tijesto razvaljajte u obliku puža ili savijte u trokute.

Na dno pleha staviti malo ulja pa redajte burek. Odozgo prelijte ostatkom ulja. Zagrijte pećnicu na 200°C. Burek pecite 30-40 minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Poslužite vruće, uz jogurt ili kiselo mlijeko.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama