Sve više brodsko-posavskih vozača bježi s mjesta prometne nesreće

Crna kronika 04. ruj 202009:00 > 09:02
AFP/Federico Scoppa

Sve češću pojavu napuštanja mjesta prometne nesreće uočila je na svom području brodsko-posavska policija koja vozačima poručuje da se ne isplati bježati jer u konačnici većinu takvih vozača pronađe i kazni.

Brodsko-posavska policija izvijestila je u petak da je do kraja kolovoza zbog napuštanja mjesta prometne nesreće prekršajno prijavila 73 počinitelja.

Šest prijava odnosi se na napuštanje mjesta prometne nesreće u kojoj je bilo stradalih, dok je 67 osoba pobjeglo s mjesta prometne nesreće u kojoj je nastala samo materijalna šteta.

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisana je novčana kazna od 10 do 20 tisuća kuna za vozače koji ne ostanu na mjestu nesreće s poginulima ili ozlijeđenim osobama. Slijedi im, uz šest negativnih bodova i zabrana upravljanja vozilom od najmanje dvanaest mjeseci.

Vozači koji bez ostavljanja podataka ili nepopunjavanja Europskog izvješća napuste mjesto nesreću u kojoj je uzrokovana samo materijalna šteta na vozilima mogu biti kažnjeni novčanom kaznom od tri do sedam tisuća kuna, uz tri negativna boda i zabranu upravljanja od najmanje šest mjeseci.

Sudionici nesreća s materijalnom štetom dužni su, ako je moguće odmah ukloniti vozila s kolnika, omogućiti nesmetani promet te popuniti Europsko izvješće o nesreći ili na drugi način razmijeniti podatke, a u suprotnom mogu biti kažnjeni s 500 kuna.

Brodsko-posavska policija zaključuje da je je napuštanje mjesta nesreće neisplativo jer takvim postupkom sudionici sami sebi povećavaju sankcije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.