Dva Canadaira gasila požar kod Metkovića, izgorjelo 10 hektara trstike

Crna kronika 09. ruj 202016:17 > 16:20
Ilustracija

Dva Canadaira angažirana su u gašenju požara na području Metkovića u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, javlja MORH. U požaru je izgorjelo oko 10 hektara trstike, a tijekom noći vatrogasci će nadzirati požarište, doznaje se od zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Metkovića Jure Pilja.

Dva Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH angažirana su u srijedu, 9. rujna 2020. u gašenju požara na području Metkovića u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

“To je požar koji se u noći s utorka na srijedu proširio iz susjedne Bosne i Hercegovine na područje Hrvatske. Prošle noći vatrena je stihija bila zaprijetila i kućama u naselju Crnićima, ali su pravodobnom intervencijom vatrogasaca te kuće spašene”, rekao je Pilj za Hinu.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (15. lipnja) do zaključno 8. rujna 2020. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 41 požara (19 u Šibensko-kninskoj, 16 u Splitsko-dalmatinskoj, četiri u Zadarskoj te po jedan u Dubrovačko-neretvanskoj i Ličko-senjskoj županiji).

Istaknuo je kako je područje Glibuše močvarno i teško pristupačno vatrogascima pa se vatra tu može gasiti jedino kanaderima iz zraka.

Veliki je problem golema količina dima koja nastaje iz tog požara te se širi na područje grada Metkovića i na Pelješki kanal, rekao je Pilj i dodao da su primili stotine poziva građana koji traže pomoć i zaštitu od jakog dima.

Sveukupno su zračne protupožarne snage u akcijama gašenja požara ostvarile oko 240 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 7300 tona vode te je helikopterom Mi-8 MTV1 prevezeno 26 vatrogasaca i 15 tona vode i opreme do požarišta, navodi se u priopćenju MORH-a.

Uz gašenje požara provedenasu i 24 protupožarna izviđanja sa protupožarnim avionima u županijama priobalja, dok je u izviđanju područja procijenjenih kao visokorizična za izbijanje požara tim besposadnih zrakoplovnih sustava “Orbiter 3B” bio angažiran 12 puta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.