Presuda za tzv. Aferu dnevnice 16. prosinca

Crna kronika 14. pro 202015:07 > 15:10
Podijeli:
Izvor: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Presuda za tzv. aferu dnevnice, u kojoj Uskok tereti bivšeg predstojnika premijerovog ureda Tomislava Sauchu i njegovu tajnicu Sandru Zeljko za lažiranje putnih naloga, bit će objavljena na zagrebačkom Županijskom sudu u srijedu 16. prosinca u 9 sati.

Presuda je u tom slučaju trebala biti objavljena još 27. studenog, ali je predsjednica sudskog vijeća Sanja Mazalin preotvorila raspravu i dopunski ispitala svjedokinju Kristinu Horvatić, djelatnicu Ureda za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade RH (UZOP), koja je kazala da da tijekom sastanaka u UZOP-u radi rebalansa ili izrade novog proračuna nije bilo razgovora o visini dnevnica.

Svjedokinja je u dopunskom ispitivanju kazala da na tim sastancima, na kojima je bio i Saucha, nikada nije spomenula da posebni savjetnici troše puno novaca na ime dnevnica ili akontacija dnevnica, iako je bila upoznata s visinom tih troškova. Dodala je i da u svojim bilješkama nije imala napisanu konstataciju kako se na dnevnice posebnih savjetnika potrošilo puno novaca.

Saucha i Zeljko od početka suđenja u tzv. “aferi dnevnice” ističu da nisu krivi za lažiranje putnih naloga.

Uskok, pak, tvrdi da je Zeljko putne naloge nastavila lažirati i nakon Sauchina odlaska iz kabineta s tadašnjim premijerom Zoranom Milanovićem pa ukupnu štetu procjenjuju na oko milijun kuna.

Istraga je prvo pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ova saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko, koja je na početku opisivana kao krunska svjedokinja.

Saucha je nakon izlaska iz istražnog zatvora u veljači 2017. napustio SDP i u bivšem sazivu Saboru kao član kluba zastupnika HNS-a podržavao vladajuću većinu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.