Policija objavila detalje o bombašima: “Ovo je dosad nezabilježeno u Hrvatskoj”

Crna kronika 29. svi 202315:10 0 komentara
N1

Dvojicu jučer uhićenih zbog postavljanja eksplozivnih naprava na riječkom području u ponedjeljak očekuje ispitivanje u riječkom Županijskom državnom odvjetništvu koje će potom odlučiti hoće li za njih zatražiti određivanje istražnog zatvora. Policija je objavila dio detalja istrage oko uhićenja bombaša u Rijeci, navodeći otvoreno da je ovakav događaj dosad nezabilježen u Hrvatskoj. U PU primorsko-goranskoj naveli su i kako se radi o vrlo sofisticiranom obliku kriminala, s čijim bi se rješavanjem mučile i brojne druge svjetske sigurnosne službe.

“Sami tijek krim istraživanja je išao u više pravaca tako da smo osim specifičnih metoda rada, koristili klasične policijske metode poput provjere terena. Počiniteljima je motiv bio isključivo imovinska korist te smo pretpostavili da postoji opasnost da će se niz kaznenih djela nastaviti u budućnosti. Počinitelji su osobe koje izvrsno poznaju sofisticirane tehnologije. Sama činjenica da su boravili tu dalo se naslutiti da mogu biti povezani s Hrvatskom”, rekao je voditelj Službe organiziranog kriminaliteta PU primorsko-goranske Kristijan Zrinušić.

On navodi kako se nije radilo o konvencionalnim sredstvima koje koristi vojska ili policija.

“Što se tiče eksplozivnih naprava, ne radi se o konvencionalnim sredstvima, već su ih mogli izraditi samo ljudi koji imaju specifična znanja. Do dijelova za takve naprave može se doći putem dark weba”, rekao je voditelj Službe organiziranog kriminaliteta PU primorsko-goranske Kristijan Zrinušić.

“Tijekom vikenda smo imali odličnu procjenu te smo počinitelje uhvatili na mjestu počinjenih djela u blizini trgovačkog centra, dok je druga improvizirana naprava pronađena u neposrednoj blizini dok su već jednu aktivirali s odgodom djelovanja. U razdoblju od travnja do sad su počinili seriju teških kaznenih djela, a jedan od počinitelja je imao i krivotvoren dokument Republike Hvatske”, naveo je Zrinušić.

On navodi da su počinitelji od vlasnika trgovačkih društava pokušali iznuditi višemilijunske novčane iznose u kriptovalutama.

“Obojica počinitelja su predana pritvorskom nadzorniku i protiv njih je podnesena kaznena prijava kaznenom državnom odvjetništvu. Motiv počinjenja kaznenog djela isključivo je pribavljanje protupravne imovinske koristi”, rekao je.

Isto tako, na press konferenciji naveli su kako je ovakav događaj nezabilježen dosad u Hrvatskoj.

Iz policije su potvrdili da ni u jednom trenutku nije došlo do ugroze građana, a ne isključuje se nemogućnost da se radi o još upletenih ljudi.

Isto tako, navode da je mlađi počinitelj dvojni državljanin RH i Njemačke, koji boravi u Njemačkoj, dok je drugi državljanin Njemačke za kojim je raspisana europska tjeralica. “Na sreću, u niti jednom slučaju nije došlo do ugroze naših građana”, rekao je načelnik PU primorsko-goranske Hari Brnad.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ