Sud odbio zahtjev obrane Josipe Čuline, oni najavili žalbu

Marko Prpic / Pixsell

Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu odbilo je zahtjev obrane da se kao nezakoniti izdvoje određeni dokazi (tajne snimke i naloge za prisluškivanje) iz spisa u slučaju Josipe Čuline (bivše Rimac).

Obrana je već najavila žalbu na tu odluku.

To znači da se teško može očekivati da će se afera s gradnjom vjetroparka Krš Pađene početi javno rasplitati prije početka iduće godine.

Ne treba zaboraviti da su među svjedocima u ovom postupku brojni ministri iz Vlade Andreja Plenkovića, a osim što je optužena Josipa Čulina, ranije Rimac, kao nekadašnja HDZ-ova državna tajnica, na klupi za optuženike nalazi se i Gabrijela Žalac, koja je bila ministrica regionalnog razvoja i fondova EU.

Optužen je i Domagoj Validžić, nekadašnji pomoćnik u Ministarstvu zaštite okoliša, koji je u svom iskazu pred USKOK-om, izjavio da je i Tomislav Ćorić, dok je bio ministar, bio upoznat s problemima vjetroparka Krš Pađene, te je, tvrdio je Validžić, tražio da se sve riješi u korist investitora.

Među optuženima je i Krunoslav Jakupčić, donedavni šef Hrvatskih šuma, čije su poruke, koje su procurile u javnost, uznemirile premijera Plenkovića do te mjere da je zatražio izmjenu zakona. Objava podataka iz dijela kaznenog postupka koji nije javan mogla bi, ako te zakonske izmjene prođu, postati kazneno djelo.

Inače, investitori u vjetropark Krš Pađene tražili su, prema optužnici, da im se omogući da zadrže status povlaštenog proizvođača električne energije iako za to, navodi USKOK, nisu imali uvjete. Josipa Rimac, stoji dalje u optužnici, iskorištavala je svoje veze i poznanstva kako bi urgirala za investitora, a sama je izjavila da je o svemu razgovarala i s premijerom Andrejom Plenkovićem.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.