MUP za N1 o policajcima koji su tukli migrante pa vraćeni na posao

Crna kronika 18. sij 202209:28 3 komentara
Lighthouse Reports

Trojica pripadnika interventne policije PU istarske, dva policajca iz Istre i jedan iz Vukovara, koji su snimljeni kako na području Općine Cetingrad u Karlovačkoj županiji tuku migrante te ih tjeraju u BiH, vraćeni su u službu nakon tromjesečne suspenzije.

Za N1 se oglasilo i Ministarstvo unutarnjih poslova.

“Postupak protiv trojice policijskih službenika je vođen i dovršen pred nadležnim disciplinskim sudom te su sva trojica policijskih službenika proglašeni odgovornima za počinjenje teže povrede službene dužnosti i to po tri točke povreda opisanih u članku 96. stavku 1. i to točka 1., 3. i 7. Zakona o policiji (NN 34/11, 130/12, 89/14, 151/14, 33/15, 121/16, 66/19)”, navodi MUP.

Prema Zakonu o policiji, navedene tri točke uključuju teže povrede dužnosti su:

1. neizvršavanje, nesavjesno, nepravodobno ili nemarno izvršavanje službenih obveza,

3. zlouporaba položaja u službi ili izvan službe ili prekoračenje ovlasti u službi,

7. nedolično ponašanje u službi ili izvan službe kada teško šteti ugledu policije.

VEZANA VIJEST

“Svoj trojici nadležni disciplinski sud izrekao je jedinstvene uvjetne kazne prestanka državne službe iz članka 110. stavku 4. te stavka 2. točci 5. istog članka Zakona s određenim rokom kušnje. U konkretnom slučaju dvojici policijskih službenika određen je rok kušnje od 7 mjeseci, dok je jednom određen rok kušnje od 6 mjeseci, a što znači da se kazna prestanka državne službe neće izvršiti pod uvjetom da policijski službenik u tom roku ne počini novu težu povredu službene dužnosti. To bi podazumijevalo počinjenje bilo koje teže povrede službene dužnosti, a sve su taksativno pobrojane u članku 96. Zakona o policiji.

Rok kušnje teče od dana izvršnosti rješenja, a što je u ovom slučaju od 5. siječnja 2022. godine kada su policijski službenici vraćeni u službu. Naime, udaljenje iz službe po osnovi disciplinskog postupka moguće je samo do dovršetka disciplinskog postupka pa je tako i u ovom slučaju.

Također, potvrđujemo da još uvijek, vezano uz navedeni događaj, traju izvidi, odnosno kriminalističko istraživanje koje policija provodi u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom.

Zaključno smatramo potrebnim naglasiti da su disciplinski postupak i prethodni kazneni postupak odvojeni postupci, čiji su ishodi neovisni jedan o drugom te odgovornost/oslobađanje od odgovornosti u jednom ne podrazumijeva odgovornost/oslobađanje od odgovornosti u drugom postupku”, navodi se u odgovoru MUP-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare