Objavljeni detalji velike akcije policije, uhićeno 37 ljudi zbog utaje poreza

policija, policajci
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/ilustracija

U velikoj policijskoj akciji kodnog imena "Složna braća" uhoćeno je 37 osoba koje su državni proračun oštetili za 50 milijuna kuna. Na splitsko-dalmatinskom području uhićene su 22 osobe, 13 na zagrebačkom području te po jedna osoba u Dubrovniku i Puli.

Dovršeno je kriminalističko istraživanje kojim su obuhvaćene 42 osobe starosti od 25 do 63 godine, a radi se o šest žena i 36 muškaraca te pet trgovačkih društava, zbog osnova sumnje da su počinili kaznena djela Zločinačko udruženje, Počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja u svezi kaznenih djela Utaje poreza ili carine te Pomaganja u utaji poreza ili carine, objavili su iz policije

Za što se sumnjiče?

Policija je detaljno opisala za što sumnjiče uhićene.

“Naime, od siječnja 2019. do 28. listopada 2021. na području Zagreba, Splita i Sesveta, 39-godišnjak i 43-godišnjak povezali su u zajedničko djelovanje druge osumnjičene osobe odredivši kao cilj djelovanja stjecanje znatne nepripadne materijalne koristi za sebe i druge, a na štetu Državnog proračuna RH i to umanjenjem stvarne obveze plaćanja PDV-a neosnovanim korištenjem prava na odbitak pretporeza temeljem nevjerodostojnih računa povezanih društava za isporuke koje nisu izvršene u okviru zajedničkog obavljanja građevne djelatnosti, nabave i prodaje građevnog materijala, materijala za uređenje interijera, kao i razne druge robe.

Sumnja se da su u cilju realizacije opisanog, 39- i 43-godišnjak osobno te putem drugog 39-godišnjaka i drugih angažiranih osoba u svrhu ispostavljanja nevjerodostojnih računa s iskazanim PDV-om, po kojima će društva kojih su odgovorne osobe u postupku oporezivanja neosnovano koristiti pravo na odbitak pretporeza, angažirali drugih 12 osumnjičenih koji su, sukladno njihovim uputama, zaprimljenim neposredno ili putem 39-godišnjaka te drugih angažiranih osoba, u svojstvu odgovornih osoba i stvarnih voditelja poslovanja društava koje su osnovali ili preuzeli u tu svrhu, izdavali nevjerodostojne račune s iskazanim PDV-om za isporuke koje nisu izvršene društvima kojih su odgovorne osobe 39-godišnjak i 43-godišnjak (prvo i drugoosumnjičeni).

Navedeni su ujedno u svrhu neosnovanog umanjenja stvarne obveze PDV-a društava kojih su odgovorne osobe, provodili međusobna fakturiranja, dok je 43-godišnjak međusobna fakturiranja provodio i s društvom kojeg je odgovorna osoba trećeosumnjičeni 25-godišnjak, znajući da isporuke navedene u tim računima nisu izvršene.

Nadalje, kako društva kojih su odgovorne osobe i stvarni voditelji poslovanja drugi osumnjičeni (njih 12), ne bi bila dovedena u obvezu plaćanja PDV-a koja proizlazi iz navedenih izdanih nevjerodostojnih računa s iskazanim iznosom PDV-a, te ujedno kako bi time omogućili daljnji transfer novčanih sredstava na račune društava s kojih su novčana sredstva ili podizana u gotovini ili transferirana na račune inozemnih društava, kao podloga privida legalnosti poslovanja, u knjigama primljenih (ulaznih) računa navedenih društava su proknjiženi nevjerodostojni računi s iskazanim iznosom PDV-a primljeni od međusobno povezanih društava uključenih u prijevarni lanac, a koje račune su u obrascima podnesenim nadležnim poreznim ispostavama, evidentirali okrivljenici navedenih društava ili po njihovom nalogu osobe koje im pružaju knjigovodstvene usluge”, navodi se u priopćenju policije.

Osumnjičeni su se “nepripadno materijalno okoristili za iznos od 49.948.474,80 kuna”.

U akciji je uhićeno 37-ero osumnjičenih, dok su tri osumnjičene osobe trenutačno nedostupne redarstvenim vlastima, a dvojica osumnjičenih od ranije se nalaze na izdržavanju kazne zatvora (jedan u Španjolskoj, drugi u Hrvatskoj).

U akciji je sudjelovalo 185 policijskih službenika, a obavljeno je i 80-ak dokaznih radnji pretrage stanova, vozila i poslovnih prostora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.