Akcija USKOK-a u MZLZ: Načelnik aerodromske policije Pleso pod istragom

Crna kronika 28. sij 202214:12 > 14:33
Igor Soban/PIXSELL , Ilustracija

Načelnik aerodromske policije Pleso našao se pod istragom Uskoka, a određen mu je i istražni zatvor zbog sumnji da je suradniku omogućio unošenje krivotvorene odjeće iz Turske, ali i da je gradonačelniku Ivanić Grada u zračnoj luci 'sredio' besplatno parkiranje.

Uz načelnika, istragom su obuhvaćeni 57-godišnjak koji je u Turskoj nabavljao odjeću i obuću s neoriginalnim oznakama radi prodaje “na crno” te gradonačelnik Ivanić Grada, izvijestio je Uskok, ne otkrivajući njihov identitet.

Uskok ih tereti za zlouporabe položaja i ovlasti, poticanje na te zlouporabe te trgovanja utjecajem, a određivanje istražnog zatvora zatražio je samo za policijskog načelnika koji je pritvoren zbog utjecaja na svjedoke i ponavljanja nedjela.

Načelnik je po sumnjama Uskoka lani od travnja pa sve do do jučer omogućavao drugookrivljenom na Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb – Franjo Tuđman carinski nenadzirane prelaske državne granice.

Izlazak iz prostora zračne luke bez provođenja granične i carinske kontrole, osumnjičeni načelnik omogućio je drugookrivljenom osobno ili po njegovom nalogu posredstvom podređenih službenika, utvrdio je Uskok.

Prvog čovjeka aerodromske policije Pleso terete i da je u više navrata osigurao angažman podređenih mu policijskih službenika radi preuzimanja vozila kojim se koristio gradonačelnik Ivanić Grada po njegovom dolasku do aerodromske zgrade, a potom i za parkiranje i čuvanje tog vozila na policijskom parkiralištu kao i za prijevoz vozila natrag do aerodromske zgrade te njegove predaje gradonačelniku po njegovom povratku iz inozemstva.

Gradonačelnika sumnjiče da je u kolovozu i listopadu 2021., koristeći gradonačelnički autoritet od načelnika zatražio da mu omogući parkiranje automobila bez plaćanja naknade kao i čuvanje tog vozila na policijskom parkiralištu za vrijeme putovanja, iako je bio svjestan da je to parkiralište namijenjeno samo za službene potrebe Postaje aerodromske policije Pleso.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.