Policajac heroj ukrao 2.000 kuna iz novčanika. Mora 9 mjeseci u zatvor

MUP/Ilustracija

Viši policijski narednik i nagrađivani policajac osuđen je na 18 mjeseci zatvora jer je iz pronađenog novčanika uzeo 2.000 kuna koje nije htio vratiti vlasnici.

Prema presudi, sve se dogodilo u srpnju predlani kad je policajac kao šef smjene u policijskoj postaji kod Osijeka “od nalaznika Borislava preuzeo novčanik u vlasništvu Viktorije, u kojem su bili osobni dokumenti, bankovne kartice i drugi predmeti te novčani iznos od 2000 kuna”.

Novac je zadržao za sebe a potom “sačinio i osobno potpisao zapisnik o pronalasku u koji je unio neistiniti podatak o sadržaju novčanika i pronađenim stvarima, izostavljajući iz popisa 2.000 kuna te neistinito navodeći da je nalaznik nepoznat i da želi ostati anoniman, iako znajući da se radi o Borislavu”, piše Danica.hr.

“Kad je Viktorija preuzela novčanik te od njega zatražila i novac, ponudio joj je novčani iznos od 1000 kuna kao obeštećenje, tražeći istodobno da ga ne prijavljuje, na što je Viktorija i pristala, nakon čega joj je par dana kasnije kovertu s tisuću kuna ubacio u poštanski sandučić u Osijeku”, piše u presudi.

Pakao od života

Time je “kao službena osoba iskoristio svoj položaj i ovlast i nije obavio dužnost pa sebi pribavio korist te u službenu ispravu unio neistinite podatke i potpisom ovjerio takvu ispravu s neistinitim sadržajem, čime je počinio kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave”.

Policajac je tijekom suđenja sve opovrgnuo tvrdeći kako novca doista nije bilo u novčaniku i da je pošteni nalaznik želio ostati anoniman. Pristao je, kaže, platiti Viktoriji 1.000 kuna jer je došla k njemu sa sinom i bila neugodna, plakala, prijetila da će mu napraviti pakao od života i da će ostati bez posla.

“Znao sam kako sustav reagira na optužbe prema policijskim službenicima, pa makar one bile lažne i neutemeljene, te sam se u jednom trenutku slomio i rekao Viktoriji: ‘Dobro, koliko bi vi da ja vama dam’. Odgovorila mi je: ‘Daj mi barem pola, da ti ne zagorčam život, misli na svoje dijete’.

Potom sam kupio jednokratnu SIM karticu broja 095 te kontaktirao Viktoriju i dogovorio se da novac ostavim u poštanskom sandučiću na njezinoj adresi u Osijeku, što sam tog dana i napravio gdje sam ostavio tisuću kuna. Novac sam stavio u plavu kuvertu”, ustvrdio je policajac.

No, ključan je bio iskaz nalaznika Borislava koji je ispričao kako je tog dana radio na imanju te je na povratku kući pronašao novčanik u kojem je vidio novac i dokumente.

Bio vidno nervozan

“Otišao sam predati novčanik u policijsku postaju, tamo sam policajcu rekao da u njemu ima novca, da ga nisam brojao. Policajac je na papirić napisao moje osobne podatke, a ja sam njemu predao novčanik i za to nisam dobio nikakvu potvrdu o predaji, niti je policijac pregledao što se u novčaniku nalazi.

Sve sam ispričao supruzi koja se čudila što nisam dobio nikakvu potvrdu, a onda je uspjela pronaći vlasnicu koja joj je rekla da je preuzela novčanik, ali bez novca. Potom sam i ja kontaktirao Viktoriju i rekao da sam spreman posvjedočiti kako je u novčaniku bilo novca”, naglasio je nalaznik.

Viktorija je sve potvrdila i rekla kako je nakon tog razgovora otišla u policijsku postaju sa svojim sinom kada su joj rekli da optuženi radi u smjeni.

“Policajac je bio vidno nervozan, tvrdio je da nije uzeo novac, da je pred penzijom, da je samohrani roditelj, te predložio da oni to riješe tako da mi vrati tisuću kuna. Poslije me zvao i nagovarao da policajcima kažem da sam se zabunila i da sam novac pronašla na drugom mjestu.

Kasnije je poslao kovertu u kojoj je bilo 10.000 kuna. Nazvala sam čovjeka koji je pronašao moj novčanik i on je bio spreman svjedočiti što se dogodilo te mi je rekao da nije dobio nikakvu potvrdu da je predao novčanik”, svjedočila je Viktorija.

Policajac je na koncu osuđen na 18 mjeseci zatvora, od čega devet mjeseci mora odslužiti, a devet mjeseci je uvjetna kazna. Osim toga, Viktoriji mora nadoknaditi štetu od 1.000 kuna te platiti 2000 kuna troškova kaznenog postupka.

Presuda je nepravomoćna i osuđeni su policajac, koji je u međuvremenu suspendiran, na nju može žaliti u zakonom propisanom roku, piše Danica.hr.

Inače, riječ je o hrvatskom branitelju i nagrađivanom policajcu koji je 2015. godine, zajedno s kolegom, skočio u ledenu Dravu i spasio čovjeka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.