Policija otkrila detalje strašne nesreće kod Sinja: ‘Razgovarali smo s jednim migrantom’

Crna kronika 16. svi 202417:30 0 komentara
Sasa Tadinac/PIXSELL

Načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Marko Srdarević i Mladen Bužanić, načelnik Sektora za granicu objavili su do sada utvrđene detalje jutrošnje tragične nesreće nakon potjere za vozilom u kojem su se nalazili ilegalni migranti.

Prema Srdarevićevim riječima u ovom su događaju utvrđeni elementi kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine, te protuzakonitog ulaska u Republiku Hrvatsku.

Što se točno jutros događalo?

“Osumnjičeni, odnosno vozač, je smrtno stradao. U nesreći su smrtno stradale ukupno četiri osobe. Vozač je bio državljanin Moldavije, dok ostalim osobama još nismo utvrdili identitet”, rekao je Srdarević.

Policija je, potvrdio je načelnik, uspjela razgovarati s jednim Afganistancem, koji se nalazi u bolnici. On je opisao da je platio određen novčani iznos kako bi ilegalno ušao u Hrvatsku. To mu je bio bio četvrti pokušaj ulaska u RH.

Drugi automobili s migrantima

Tijekom dana policija je, prema Srdarevićevim riječima, pronašla još dva vozila s više osoba. Jedno je imalo poljske tablice, a drugo mađarske.

“U vozilu mađarskih oznaka, zajedno s vozilom poljskih registracija jutros u ovom događaju, pronašli smo osam migranata koji kažu da su Sirijci i Afganistanci. U drugom vozilu poljskih registracija bile su tri osobe. Utvrdili smo da su dvoje Moldavci, a jedan Rumunj. Jedan od tih Moldavaca je vlasnik vozila koje je jutros sudjelovalo u tragičnom događaju. Kod Rumunjskog državljana pronašli smo ključ od vozila mađarskih registracija. Sumnjičimo ih da su sudjelovali u krijumčarenju ovih ljudi preko granice”, rekao je šef splitske policije, dodavši da su migranti dovedeni u postaju granične policije i prema njima će biti proveden postupak sukladno Zakonu o strancima.

Kako su otkriveni krijumčari?

Srdarević je iznio i detalje same potjere koja je uslijedila nakon što su migranti otkriveni u ilegalnom prelasku granice.

“Sinoć smo oko 20 sati putem tehničkih uređaja utvrdili da je više osoba nezakonito ušlo u Hrvatsku. Zatim smo pokrenuli pretragu terena i pokrili smo sve cestovne pravce koje vode iz tog smjera.

Na jednom od tih pravaca, jutros u 6.50 policajci su uočili dva vozila – jedno poljskih registracija (to je ovo koje je sudjelovalo u tragičnom događaju), i drugo mađarskih registracija, koje smo naknadno pronašli s osam migranata. Ta dva vozila su se oglušila na poziv policije da stanu. Jedno vozilo je skrenulo prema novim selima, drugo je krenulo prema Trilju”, kazao je.

Opisao je dalje da su policajci krenuli za vozilom i obavijestili druge kolege na tom području.

Pomoć unesrećenima u udesu

“Na ulazu u Trilj pridružila se i druga ophodnja koja je došla iz suprotnog smjera i krenula za vozilom poljskih registracija. Od Mosta u Trilju do mjesta nesreće policija je na sigurnoj udaljenosti pratila vozilo poljskih registracija. Djelatnici Policijske postaje Sinj su s dvije ophodnje krenuli na raskrižje na kojem se dogodila nesreća. Jedna ophodnja je stigla možda minutu prije dolaska ovih vozila, zaustavila se u jednoj prometnoj traci s ciljem postavljanja blokade, a kolege koje su bile u pratnji su ih upozorili da osoba vozi brzo i da se sklone iz vozila. Baš kad su dobivali obavijest, naišlo je ovo vozilo, prošlo pored našeg službenog vozila koje se nalazilo 30-50 metara od raskrižja, ušlo u raskrižje neprilagođenom brzinom, izgubio nadzor nad vozilom i udario je u zid”, naveo je Srdarević.

Sinjski policajci i građani pružili prvu pomoć ljudima koji su se našli u nesreći i pozvali druge hitne službe.

“Policajci koji su postupali su u popriličnom šoku s obzirom na cijeli događaj i sve što su vidjeli. Putem psihologa pružamo im psihološku pomoć”, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!