U Splitu uhićeno 12 osoba zbog sumnje na korupciju, oglasili se i odvjetnici

Crna kronika 20. srp 202111:08 > 18:554 komentara
Izvor: Miranda Cikotic/PIXSELL

U akciji PNUSKOK-a u utorak ujutro u Splitu uhićeno je 12 osoba zbog sumnje u počinjenje koruptivnih kaznenih djela.

Djelatnici policije jutros su stigli u prostorije gradske uprave nakon čega je policija tijekom jutra na području Splita uhitila 12 osoba. Među uhićenima je poduzetnik Zvonko Kotarac kojeg se sumnjiči za nepravilnosti izgradnje hotela na Žnjanu.

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak potvrdio je da su uhićena tri zaposlenika splitske Banovine.

Privedeni, čiji su stanovi i uredi tijekom jutra pretraženi, nakon razgovora u prostorima PNUSKOK-a trebali bi pred županijskog istražnog suca koji će odlučivati o pritvoru.

TIJEK DOGAĐAJA

 

18:48 Odvjetnici o optužbama

Vinko Ljubičić, odvjetnik Zvonka Kotarca, za N1 je objasnio za što se tereti njegov klijent: “Radi se o kaznenom djelu poticanja na zlouporabu ovlasti iz čl. 291 Kaznenog zakona. Konkretno, radi se o radnjama koje su navodno bile nezakonite u postupku izdavanja određenih odobrenja u odnosu na pojedine nekretnine u Splitu.”

Karmen Ivančević, odvjetnica Lade Pocrnić Mladinić, smatra da njezina klijentica nije trebala biti uhićena: “Smatram da nije bilo potrebe za privođenjima jer su to spisi i dozvole izdani davne 2019. Dvije godine kasnije raditi privođenja mislim da nije potrebno. Trenutno imam samo pouku o pravima iz kojih proizlazi da moja branjenica nije ostvarila nikakvu korist pa ne znam zašto bi se teretila za zlouporabu položaja.”

18:30 Puljak: Uvest ćemo niz antikorupcijskih mjera

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak bio je gost Dnevnika i komentirao uhićenja u zgradi gradske uprave.

Puljak kaže kako definitivno nije ugodno što je USKOK bio u zgradu splitske gradske uprave i da su službenici USKOK-a stigli u 8 sati.

“Tijekom dana su priveli troje službenika Banovine. Mi smo im omogućili sve dokumente. Nama je jako stalo da se razjasni bilo kakva korupcija u gradskoj upravi”, rekao je Puljak.

Više čitaje OVDJE.

N1

18:08 Uhićeni su još na policiji

Kako doznaje naš reporter Rade Županović, uhićeni su još uvijek na kriminalističkoj obradi u zgradi policijske uprave.

Kasno navečer očekuje se njihov dolazak pred tužitelje USKOK-a, a istražnom sucu Županijskog suda u Splitu tijekom sutrašnjeg dana.

17:08 Petranović: Kod nas je istražni zatvor obično kazna za kazneno djelo

Damir Petranović, novinar tportala, u Newsroomu je komentirao uhićenja u Splitu. Istaknuo je da današnja priča nadilazi politiku te da ne vjeruje da je vezana uz jednu političku stranku.

“Današnja akcija USKOK-a je priča koja nadilazi garniture vlasti. Teško da je povezana s ijednom političkom strankom. Danas među uhićenima su poduzetnici za koje je javna tajna da su u dobrim odnosima s puno garnitura gradske vlasti, arhitekti za koje je javna tajna da puno lakše dolaze do nekih građevinskih dozvola. Ovo je priča koja nadilazi politiku”, rekao je Petranović.

Više čitajte OVDJE.

damir petranović
N1

16:02 Puljak: Stavit ćemo dokumentaciju na raspolaganje

“Svima nam je u interesu živjeti u gradu bez privilegiranih. Grad će surađivati s policijom i USKOK-om, svu dokumentaciju ćemo im staviti na raspolaganje”, rekao je gradonačelnik Splita Ivica Puljak i dodao: “Uspostavit ćemo antikorupcijske mjere u Gradskom uredu da Split bude predvodnik borbe protiv korupcije.”

“Današnji događaj ne mogu detaljnije komentirati jer je istraga u tijeku”, rekao je i dodao da u njegovom uredu nisu bili, no da su ga obavijestili da će vršiti uvide tijekom dana.

Kazao je da jesu bili iznenađeni i da je to za gradsku upravu neugodna stvar, ali da takve stvari treba ispitati i da će biti na raspolaganju. “Uputit ćemo USKOK-u službeno očitovanje i poduzeti pravne i zakonske mjere prema tim službenicima”, rekao je.

“Mi smo uočili kosture iz ormara i o tome smo već izvijestili. Primjerice ugovor za DTK zbog kojeg će Split ostati bez dva i pol milijuna kuna u proračunu”, rekao je Puljak.

Komentirao je i splitski GUP: “Sadašnji GUP nije optimalan. Bilo je 500 zahtjeva za izradu novog GUP-a i tome ćemo pristupiti. Predložit ćemo neke izmjene u javnom interesu, a onda ćemo pristupiti izradi novog GUP-a. Zadnji put je to trajalo deset godina, pokušat ćemo to ubrzati. Grad se ne može razvijati bez kvalitetnih podloga.”

N1

13:40 Oglasila se policija i USKOK

“Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Split) u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta provode kriminalističko istraživanje kojim je obuhvaćeno 12 osoba.

Zbog sumnje u počinjenje koruptivnih kaznenih djela policija je tijekom jutra na području Splita uhitila 12 osoba.

U tijeku je provođenje dokaznih radnji, a nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja izvijestit ćemo javnost o utvrđenom”, poručili su iz MUP-a.

Kratko su se oglasili i iz USKOK-a:

“Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji protiv više osoba rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om. Navedene radnje koje se provode u Splitu odnose se na 12 osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile koruptivna kaznena djela.

Nakon ispitivanja osumnjičenika USKOK će donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost.”

13:34 Privedeni uskoro pred županijskim sucem

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak potvrdio je da su uhićena tri zaposlenika splitske Banovine, a neslužbeno ih je 12 privedeno.

Svi privedeni nalaze se u prostorima PNUSKOK-a i vjerojatno će ubrzo pred županijskog istražnog suca koji će odlučivati o pritvoru.

12:24 Kotarac se sumnjiči za nepravilnosti izgradnje hotela

Gradonačelnik Ivica Puljak za N1 je potvrdio da PNUSKOK u zgradi Banovine provodi izvide.

Neslužbeno doznajemo da su privedena tri zaposlenika splitske Banovine. Nije riječ samo o djelatnicima, sumnja se širi i na poduzetničke krugove, konkretno arhitekte.

Odvjetnik Vinko Ljubičić potvrdio je za N1 da ga je jutros kontaktirao poduzetnik Zvonko Kotarac kojeg se sumnjiči za nepravilnosti izgradnje hotela na Žnjanu. Osumnjičeni su i poznati splitski arhitekti, no u ovom trenutku nema više informacija.

PNUSKOK je također potvrdio da je u tijeku pretraga stanova gdje žive osumnjičeni u ovoj akciji.

12:01 U tijeku pretrage stanova i ureda uhićenih

Glasnogovornica gradske uprave Kristina Čuvalo za Hinu je potvrdila da su djelatnici policije jutros stigli u prostorije gradske uprave i da će javnost o svemu izvijestiti naknadno.

Prema neslužbenim informacijama policija istražuje nezakonitosti vezane uz jednog poduzetnika koji je izgradio nekoliko stambenih zgrada i poslovnih objekata u Splitu, a zadnja investicija mu je bio hotel.

Policija i Uskok o uhićenjima se još nisu oglasili.

Neslužbeno je riječ o nastavku kriminalističkih istraživanja koje je policija provodila nad nizom osoba u travnju i listopadu 2019.

U tijelu su pretrage stanova i poslovnih prostora uhićenih, među kojima su navodno voditeljica odsjeka za graditeljstvo te savjetnica i savjetnik iz tog odjela.

11:35 Građevinske malverzacije

Jutarnji list javlja da su nalozi za uhićenje ishođeni za 12 osoba te da se radi o građevinskim malverzacijama, primanju i davanju mita.

11:25 Među uhićenima pročelnik u gradskoj upravi

Među uhićenima je, piše tportal, i jedan pročelnik.

Uz pročelnika uhićene su i dvije osobe zaposlene u uredu za prostorno uređenje. Jedna od njih bila je privođena i ranije, kada je 2019. istraživana sumnjiva legalizacija viška kvadrata u jednom objektu. Optužnica u tom slučaju je potvrđena početkom lipnja ove godine. Dalmatinski portal piše da je uhićen i suprug te službenice, arhitekt.

Uhićenja u gradskoj upravi tportalu je potvrdio i splitski dogradonačelnik, Bojan Ivošević.

11:10 Potvrđena uhićenja

Da je više osoba privedeno jutros u akciji PNUSKOK-a, potvrđeno je i iz policije za Dalmatinski portal. 

Prema zasad nepotvrđenim informacijama, privođenja su se nastavila i izvan zgrade Banovine te je slobode lišeno i nekoliko splitskih arhitekata.

Opet se istražuje gradnja objekata i izdavanje dozvola splitskom poduzetniku. Sada se istražuje gradnja hotela i zgrade te su ovom akcijom obuhvaćeni svi u lancu, od investitora do ljudi koji su im izdavali dozvole. U Gradu Splitu su potvrdili da je u utorak ujutro bilo policijskog postupanja, ali za konkretnije informacije ipak su uputili na policiju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar