Prve presude za lažne covid-potvrde: Trudnica priznala da se odbila cijepiti i kupila potvrdu. Evo kakvu je kaznu dobila

Crna kronika 22. pro 202316:00 1 komentar
N1

Uz nju su osuđeni njezin suprug i svekrva, a presude na temelju sporazuma donijete su za još 13 okrivljenika.

Županijski sud u Zagrebu počeo je donositi presude u aferi s lažnim covid-potvrdama. Riječ je o slučaju u kojem su istragom bile obuhvaćene 243 osoba. Glavna za izdavanje lažnih potvrda, prema USKOK-ovoj optužnici bila je Petra Rumiha, medicinska sestra iz Doma zdravlja Zagreb-Zapad.

Ona je, tvrdi tužiteljstvo, lažne covid-potvrde, odnosno neistinite potvrde o cijepljenju protiv korona virusa koje je tijekom epidemije bilo nužno za putovanja, prodavala za 100 eura. Ljudi su preko raznih posrednika dolazili do nje, no lanac je na kraju raskrinkan.

Dogovor s USKOK-om

Sada, dakle, stižu prve presude. Donijete su protiv onih koji su priznali krivnju i sklopili sporazum s USKOK-om.

N1 doznaje da je među osuđenima žena koja je tijekom pendemije bila trudna, pa se zbog toga nije željela cijepiti. Osim toga, nisu se cijepili ni njezin suprug ni svekrva, pa su, kako bi doputovali iz inozemstva u Hrvatsku, kupili lažne covid-potvrde.

Svima uvjetne kazne

Ona i svekrva dobile su uvjetne kazne – šest mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine, dok je njezin suprug kažnjen s godinom dana zatvora uvjetno na pet godina. Izrečena mu je i sporedna novčana kazna od dvije tisuće eura.

Još 13 okrivljenih nagodilo se s USKOK-om te je Županijski sud u Zagrebu potvrdio te presude. Dobili su svi redom šest mjeseci zatvora uvjetno na dvije godine.

Svi osuđenici moraju podmiriti i po sto eura sudskih troškova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare