Tražila posao u inozemstvu pa nasjela na prevaru. Policija objavila upozorenje

Crna kronika 07. velj 202316:18
PU istarska/ilustracija

Porečka je policija zaprimila prijavu 19-godišnjakinje koje je postala žrtva prijevare dok je tražila posao putem interneta.

Djevojka je putem internetske stranice koja nudi oglase za zapošljavanje stupila u kontakt s navodnim poslodavcem te je s njim dogovorila posao pretipkavanja tekstova. Dobila je poveznicu za daljnju komunikaciju putem mobilne aplikacije te je nastavila komunicirati s poslodavcem koji je od nje tražio uplatu novca radi troškova i poreza kako bi se mogla pripremiti sva potrebna dokumentacija za posao. Oštećena je u nekoliko transakcija putem aplikacije za plaćanje uplatila više tisuća eura. Kada je nepoznata osoba od nje zatražila dodatnu uplatu, shvatila je da je prevarena i događaj prijavila policiji.

Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni prilikom traganja za poslovima u inozemstvu jer iza oglasa o naizgled laganom poslu i dobroj zaradi, često se kriju različite vrste prijevara ili drugih oblika kaznenih djela, poput trgovine ljudima.

Savjeti građanima

Ono što može pobuditi sumnju kod građana koji traže posao su nejasne i nepotpune informacije o poslu, niskokvalificirani dobro plaćeni poslovi, neodgovarajuća stručna sprema ili ako se navodi da nije potrebno poznavanje jezika zemlje u kojoj će se raditi. U takvim sumnjivim oglasima često piše ”hitno tražim”, ”zarada odlična” i slično.

Policija je objavila nekoliko savjeta kojih biste se trebali pridržavati kako biste se zaštitili od prevaranata:

– obavite dostupne provjere o poslodavcu, koristite otvorene izvor#related-news_3e pri prikupljanju podataka, kao i hrvatska diplomatsko-konzularna predstavništva u inozemstvu;

– ostvarite kontakt s poslodavcima, raspitajte se o njihovim referencama;

– obavite razgovor s poslodavcem po pitanju uvjeta zapošljavanja, zarade, plaćanja doprinosa;

– zatražite primjerak i pojašnjenje ugovora o zapošljavanju;

– ne dopustite da vam druge osobe rješavaju administrativna pitanja po pitanju zapošljavanja.

U slučaju da postanete žrtva prijevare ili posumnjate da se iza naizgled primamljivog oglasa krije prijevara, prijavite to policiji na broj 192.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar