Otac ubio troje djece i pokušao samoubojstvo. Otvorena brojna pitanja

Crna kronika 25. ruj 202107:29 > 23:01 0 komentara
Zoran Pehar/N1

U stanu u zagrebačkom naselju Mlinovi policija je u noćnim satima pronašla troje najvjerojatnije ugušene djece i njihova oca koji je pokušao počiniti samoubojstvo, doznaje se u subotu u policiji.

U policiji kažu da je oko 2 sata u Mlinovima, temeljem zaprimljene informacije o najavljenom samoubojstvu, u stanu pronađen muškarac koji se pokušao ubiti zbog čega je prevezen u bolnicu.

“Na mjestu događaja pronađeno i troje djece bez znakova života te se sumnja na kazneno djelo ubojstva. Očevidom rukovodi zamjenica Županijskog državnog odvjetnika”, izvijestila je zagrebačka policija.

TIJEK DOGAĐAJA

21:28 Ovo nije prvi slučaj zločina nad djecom u Hrvatskoj

Zločini nad djecom u Hrvatskoj su se već događali. Ne toliko davno govorili smo o muškarcu s Paga koji je svoju djecu bacio s balkona. Još recentniji je slučaj malene Nikol.

U oba slučaja bilo je opravdano postaviti brojna pitanja svim razinama sustava i posumnjati da nešto tu jako ne štima. Da je netko zakazao, da netko nije vidio što je morao i da nije reagirao kada je trebao. Mada je prekasno, ali sada se mnogi pitaju je li postojao barem jedan znak, jedna sitnica koju je netko mogao prepoznati pa da do ovoga ne dođe.

Više u prilogu Elvira Mešanovića:

18:47 Psihijatar: Teza o psihofarmacima je štetna, teško da mogu biti razlog ovakvog čina

Psihijatar Herman Vukušić rekao je da će ovakvih slučajeva je bilo i bit će ih sve više. “Ne mogu se predvidjeti. Što je bio otponac to možemo samo nagađati. Detalji će se saznati tijekom iscrpnog psihijatrijskog vještačenja.”

Ne slaže se s doktorom Vagićem, koji je kazao da se rade svi nalazi zbog sumnje da je bio pod utjecajem psihofarmaka: “Psihofarmaci teško mogu biti razlog za ovakav čin. Gotovo je nemoguće da budu povod i razlog ovakvog čina. Teza o psihofarmacima je dosta štetna jer će dosta pacijenata sada zazirati od uzimanja lijekova koji im predstavljaju prvu i zadnju liniju obrane.”

Više čitajte OVDJE.

18:15 Šef Komore socijalnih radnika: Nema odgovornosti Centra za socijalnu skrb

Predsjednik Komore socijalnih radnika Antun Ilijaš rekao je da je danas tragičan dan za sve, a tko je kriv za ubojstva u zagrebačkim Mlinovima, utvrdit će sud.

Ilijaš je istaknuo kako ne vidi nikakvu odgovornost Centra za socijalnu skrb. Pojasnio je da prilikom razvoda, ako par imaju djece, mora doći u Centar za socijalnu skrb, dok sud potvrđuje njihov sporazum, ako sporazum postoji.

“Radimo na tome da se roditelji dogovore. Imamo instrument medijacije, a ako se ni tada ne dogovore, ide se na sud”, rekao je, pojasnivši da nakon postignutog sporazuma ne postoji nadzor jer bi to bilo i zadiranje u privatnost.

Više čitajte OVDJE.

15:35 Ravnatelj KBC Sestre milosrdnice o zdrastvenom stanju muškarca

Ravnatelj KBC Sestre milosrdnice Davor Vagić rekao da je pacijent obrađen na Hitnom bolničkom prijemu i potem premjeršten na intenzivnu.

“Stabilno je i nije trenutno životno ugrožen”, rekao je te dodao da je pri svijesti.

“Rade se svi nalazi zbog sumnje da je bio pod utjecajem psihofarmaka, ali to ne možemo decidirano reći. Policija je s njim, cijelo vrijeme je pod nadzorom policije”, rekao je Vagić.

Više čitajte OVDJE.

14:45 Državna tajnica u Ministarstvu komentirala trostruko ubojstvo

Državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić dala je izjavu za medije vezanu uz ubojstvo troje malodobne djece noćas u zagrebačkim Mlinovima.

“Granuti smo ovim strašnim i tragičnim događajem. Potpuno je neshvatljivo ono što se dogodilo. Obitelj je mjesto gdje bi djeca trebala biti voljena i zaštićena, a ovdje imamo potpuno drugu, prestrašnu situaciju”, kazala je Mađerić te izrazila sućut obitelji.

Više čitajte OVDJE.

14:10 Policija o ubojstvu

“Dolaskom na mjesto događaja u Mlinovima, u stanju zatečen muškarac narušenog zdravstvenog stanja i troje djece koja nisu davali znakove života. Dolaskom liječnika utvrđeno je da se radi o nasilnoj smrti”, rekla je Nikolina Grubišić požar iz zagrebačke policije.

Više čitajte OVDJE.

13:00 Ocu prijeti do 50 godina zatvora

DORH oca ubojicu sumnjiči za tri kaznena djela teškog ubojstva. Za kazneno djelo teškog ubojstva propisana je zatvorska kazna od najviše 40 godina. Budući da se ovdje radi o tri teška ubojstva, ako je ukupan zbroj kazni veći od 40 godina, može se izreći kazna od ukupno 50 godina zatvora.

12:30 Zločin komentirao i Tomislav Tomašević

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u subotu je u Pazinu rekao kako je noćašnja tragedija u zagrebačkim Mlinovima gdje je otac, austrijski državljanin, ubio troje malodobno djece i pokušao samoubojstvo, strašan zločin i izrazio duboku sućut obitelji.

Više čitajte OVDJE.

11:55 “Prema prvim informacijama, zločin je u domeni osobne psihopatologije”

Temeljem prvih informacija zločin u zagrebačkom naselju Mlinovi koji je jutros potresao Hrvatsku, spada u domenu osobne psihopatologije, komentirala je ugledna psihologinja Marina Ajduković, profesorica na Studiju za socijalni rad zagrebačkog Pravnog fakulteta, vijest da je otac noćas u Zagrebu ubio svoje troje malodobne djece i pokušao sebi oduzeti život.

Više čitajte OVDJE.

11:40 Strašno ubojstvo komentirao i predsjednik Milanović

“Imali smo nasrtaj na socijalne radnike koji je završio fijaskom. Oprezno o tome. Nasilja će u obitelji biti, bitno je da ga stalno bude manje. Ljudska je narav nepredvidljiva, nasilna, pogotovo muškaraca, pogotovo kad polude, popiju, kad se osjećaju frustrirano, kad ih društvo odbaci”, rekao je predsjednik.

Više čitajte OVDJE.

11:30 O slučaju se oglasio DORH

O rezultatima očevida priopćenjem se oglasilo Županijsko državno odvjetništvo.

Više pročitajte OVDJE.

10:20 Policija objavila detalje zločina

Policija je objavila priopćenje s detaljima tragedije koje možete pronaći OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!