Uskok istražuje četvero policajaca iz Dalmacije, troje u pritvoru

Crna kronika 11. velj 202311:55 0 komentara
N1/Ilustracija

Uskok je nakon policijske prijave pokrenuo istragu protiv četvero službenika splitsko dalmatinske policijske uprave koje tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, sprječavanja dokazivanja i otkrivanje identiteta zaštićenog svjedoka.

Na zahtjev USKOK-a sudac istrage splitskog Županijskog suda odredio je istražni zatvor za troje osumnjičenih.

Ravnateljstvo policije u subotu je priopćilo kako je kriminalističkim istraživanjem koju je proveo Policijski nacionalni ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK), utvrđeno kako postoji osnovana sumnja da je četvero policijskih službenika, od 29. siječnja do 6. veljače 2023., za vrijeme dok su u različitim svojstvima obavljali službene policijske zadaće, iskoristili svoj položaj i poduzimali radnje s ciljem otežavanja dokazivanja prema svjedoku u postupku koji se vodi pred nadležnim sudom. Pored navedenog, dvojica od osumnjičenih policijskih službenika su otkrili identitet osobe kojoj je ugrožena sigurnost.

Iz USKOK-a je priopćeno da je “na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, USKOK-a donio rješenje o provođenju istrage protiv četvero hrvatskih državljana (1985., 1973., 1985., 1989.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, sprječavanja dokazivanja i otkrivanja identiteta ugrožene osobe ili zaštićenog svjedoka”.

Osnovano se sumnja da su okrivljeni policijski službenici PU splitsko-dalmatinske – nakon što su određene mjere policijske zaštite prema hrvatskoj državljanki i njezinoj djeci, kao ugroženim osobama – koristili okolnost što su u neposrednom kontaktu s njima, kako bi osigurali povoljniju procesnu poziciju okrivljenicima u kaznenom postupku, u kojoj je njen suprug kao svjedok dao iskaz i teretio okrivljenike, naveli su iz USKOK-a.

Navedeni policijski službenici, dodaje se u priopćenju, verbalno i drugim radnjama implicirali su hrvatskoj državljanki i njenom punoljetnom sinu kako je njen suprug pogriješio tereteći okrivljenike u tom postupku i tako ugrozio sigurnost nje i njezine obitelji.

“To su učinili u cilju da prenese navedeno svom suprugu u svrhu promjene njegova svjedočkog iskaza u daljnjem tijeku suđenja u korist okrivljenika, te u cilju da, ako bude prihvaćen dokazni prijedlog okrivljenika u tom postupku za njeno svjedočenje, osiguraju da sadržaj njezinog iskaza bude povoljan za njih. Također su trećim osobama neovlašteno otkrili podatke o tome da su članovi obitelji tog svjedoka pod policijskom zaštitom i razlozima određivanja zaštite”, priopćio je USKOK.

Na prijedlog USKOK-a, sudac istrage Županijskog suda u Splitu odredio je istražni zatvor protiv troje okrivljenika.

U današnjim priopćenjima ni policija ni tužiteljstvo ne otkrivaju identitete okrivljenih službenika PU splitsko-dalmatinske.

Iako nije službeno potvrđeno, mediji neslužbeno navode da su uhićeni policajci navodno pokušali utjecati na članove obitelji Željka Melvana koji je pravomoćno osuđen zbog ubojstva, a krajem siječnja je bio svjedok u postupku protiv zločinačke organizacije na čelu s Deanom Majstorovićem.

Melvan je u glinskom zatvoru na odsluženju 19-godišnje zatvorske kazne zbog ubojstva Vedrana Marendića, a pismeno se javio Uskoku da ima neposredna saznanja o planiranom ubojstvu koje je navodno od njega naručio Majstorović pa je krajem siječnja ispitan na sudu.

Majstorovića i šestoricu tužiteljstvo tereti za čitav niz nedjela, među ostalim i da su planirali ubojstvo zbog duga od 270.000 eura.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!