Policija objavila detalje zapljene pola tone kokaina, nitko nije uhićen

Crna kronika 14. tra 202113:52 > 19:212 komentara
Izvor: Grgo Jelavic/PIXSELL/ilustracija

Krajem ožujka u luci Ploče Dubrovačko-neretvanska policija zapljenila je pola tone kokaina skrivenog u konstrukciji kontejnera.

Kokain skriven u kontejneru među voćem u Hrvatsku je stigao iz Južne Amerike. Procjenjuje se da mu je vrijednost na tržištu oko 500 milijuna kuna.

Kokain nije bilo namijenjen hrvatskom tržištu

“U kontejneru s voćem pronašli su 575 kilograma kokaina, koji je brodom stigao iz Južne Amerike”, rečeno je na početku pressice.

“Slijedom ove zaplijene koja se dogodila 30.3. ove godine, to je rezultat intenziviranja mjera nakon kriminalističkih istraživanja zadnjih mjeseci. To je bilo uspješno pa smo i ovo zaplijenili. Tim krim istraživanjem smo utvrdili da ovaj kokain nije bio namijenjen Hrvatskoj nego je bio namijenjen distribuciji u nama susjednim zemljama. Uspostavljena je međunarodna suradnja da se ovo istraži. Krim istraga se nastavlja”, dodali su.

N1

Kako su naveli, tijekom jednog pregleda su, uz pomoć pasa i drugih alata, službenici otkrili pošiljku.

“Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako kokain nije bio namijenjen hrvatskom tržištu, već ilegalnom tržištu nama susjednih zemalja. Uspostavljena je međunarodna suradnja da se ovo istraži. Kriminalistička istraga se nastavlja”, dodano je.

O detaljima kriminalističke istrage još uvijek ne mogu detaljnije govoriti.

Luka Ploče nije izolirani slučaj

“Ilegalni prijevoz droge najlakše je distribuirati preko kontejnerskog prometa. Nije luka Ploče izolirani slučaj. U zadnje vrijeme smo se posvetili tome, usmjerili da se distribucija droge preko luke Ploče smanji. To se događa u svim teretnim lukama u Europi i u svijetu”, rečeno je.

Rekli su da će uskoro nabaviti mobilni rendgen, uređaj koji može detektirati drogu unutar kontejnera.

“Postoji takozvana analiza rizika i postoji nasumični odabir. Pošiljke se analiziraju i onda se vrši pregled odabranih pošiljki”, rečeno je.

“Tijekom 2020. u lukama zapadne Europe zaplijenjeno je više stotine tona droge – kokaina iz Južne Europe. Ove godine zaplijenjeno je preko 20 toga kokaina.” Koliko je droge dosad prošlo “ispod radara”, ne može se utvrditi. Kažu da se time ne bave i takve procjene nemaju.

U ovom trenutku nitko nije uhićen.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar