Žena u Gospiću ostavila dijete u autu. Klonulo je od vrućine, spasili ga građani

Crna kronika 09. kol 202113:15 > 15:131 komentar
Izvor: MUP, Ilustracija

Policija će pokrenuti kriminalističko istraživanje protiv njemačke državljanke koja je u automobilu na parkiralištu trgovačkog centra u Gospiću ostavila dijete koje su od toplinskog udara spasili građani, hitna pomoć te potom liječnici u bolnici u Gospiću.

Djetetu je pomoć pružena u gospićkoj bolnici “zbog razvijenih simptoma toplinske iscrpljenosti”, izvijestila je ličko-senjska policija.

Ravnateljica bolnice u Gospiću, pedijatrica Sandra Čubelić, rekla je Hini da su građani “provalom u automobil spasili 2,5 godišnje dijete od smrti”.

Po njenim saznanjima majka je ostavila sina u autu smatrajući da nema opasnosti, da mu se u automobilu, na suncu, u kratkom vremenu, ne može ništa dogoditi.

“Dijete je kod nas rehidrirano, osvježeno, oporavak je protekao uredno i dijete je danas otpušteno iz bolnice i to s majkom, ali u pratnji policije”, rekla je Čubelić.

U policijskom izvješću piše da je policija u nedjelju oko 15,50 sati zaprimila dojavu od građana da je na parkiralištu trgovačkog centra u Budačkoj ulici u Gospiću u automobilu njemačkih nacionalnih oznaka zaključano dijete koje je pokazivalo znakove klonulosti uslijed visokih temperatura.

Do dolaska policije na mjesto događaja građani su iz vozila izvadili dijete.

U tijeku je kriminalističko istraživanje nad 26-godišnjom njemačkom državljankom, majkom djeteta, stoji u priopćenju, uz obrazloženje da je “ostavljanje djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo zanemarivanje i zlostavljanje djeteta, što predstavlja obilježje kaznenog djela povrede djetetovih prava”.

U policiji upozoravaju da se ostavljanjem bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo zanemaruje i zlostavlja dijete, što predstavlja kazneno djelo povrede djetetovih prava.

“Posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje”, kažu u policiji, ističući da odgovorna osoba zbog toga može biti kažnjena zatvorskom kaznom u trajanju i do 15 godina.

Upozorenje policije

Policijska uprava ličko-senjska upozorava građane da ne ostavljaju djecu samu u vozilima jer posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje:

  • Ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete, što predstavlja obilježje kaznenog djela povrede djetetovih prava.
  • Posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje. Odgovorna osoba kaznit će se za počinjenje težeg oblika kaznenog djela, za što je propisana kazna zatvora od 1 do 15 godina.

“Iznimno je važno osvijestiti automatske radnje koje smo skloni usvojiti kroz svakodnevnu rutinu:

  • Uvježbavanjem ”prisutnosti” izbjeći ćemo ulazak u mentalni proces automatizma. Prilikom ulaska u auto dobro je neko vrijeme obraćati pažnju na pokrete koje izvodimo.
  • Preporučuje se na bilo koji način mijenjati ustaljeno ponavljanje radnji (put odlaska na posao, redoslijed obavljanja radnji, ne izvoditi više radnji istovremeni i sl.)
  • Preporučuje se ostaviti stvari koje moramo uzeti prije izlaska iz auta na stražnjem sjedalu, kako ne bismo izašli iz auta bez pogleda na stražnje sjedalo”, poručuju iz policije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar