Holy: “I HDZ i SDP su podbacili. Jedna stranka drži ključeve Banskih dvora”

Izbori 17. tra 202422:19 0 komentara
N1

Prve rezultate izlazne ankete kao i službene, ali privremene i nepotpune rezultate koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo, na televiziji N1 komentirali su bivša ministrica i komunikacijska stručnjakinja Mirela Holy te politolog Nikola Baketa.

Na pitanje je li iznenađena zasad objavljenim rezultatima izbora, Mirela Holy je rekla da “i je i nije”.

“Očekivala sam nešto bolje rezultate HDZ-a i SDP-a. Izgledno je da će HDZ imati više mogućnosti za sastavljanje vlade nego koalicija Rijeke pravde. No, i jedni i drugi ipak ne mogu biti zadovoljni ostvarenim rezultatom. Iako će imati manje mandata, mislim da u Domovinskom pokretu mogu biti jako zadovoljni jer drže ključeve Banskih dvora”, kazala je Holy.

“Milanoviću za slaganje vlade treba više partnera”

Nikola Baketa kazao je, pak da je upitno hoće li HDZ-u, ako bude na 58 ili 59 mandata, DP biti dovoljan za sastavljanje vlade.

“Ako ostane ispod 60 mandata, bit će to svojevrsni poraz HDZ-a”, rekao je.

Holy se osvrnula na to može li Zoran Milanović pridobiti DP za eventualnu većinu za sastavljanje svoje vlade.

“Čini se da ne bi trebalo biti problema oko toga, Milanović je dosta dobro komunicirao s Penavom kada je bio u Vukovaru. Mislim da je otvoren prema mogućnosti da u njegovoj vladi participira i DP, a ne samo Most. Ali ako bude išao slagati Vladu, trebat će mu puno više partnera”, ustvrdila je Holy.

“Čini se da DP sad više naginje HDZ-u”

Dodala je da će to biti teško jer HDZ “drži kasu i moć, a time i distribuciju sredstava za pridobivanje raznih partnera”.

Na pitanje je li umrla ideja Milanovićeve velike koalicije nacionalnog spasa, Baketa je kazao da “nije umrla, ali nije više ni tako izgledna”.

“Ne vidim trenutno da je to vrlo izgledno. Čini mi se da DP sad više naginje HDZ-u”, dodao je.

A bi li bilo bolje da je Možemo! išao s SDPom, Holy je kazala da bi tada “sigurno bila veća sinergija”.

“No, nisam sigurna da bi bilo sinergije i sa svim partnerima koji su išli u SDP-ovoj koaliciji. Mislim da je SDP u tome malo progriješio. Možemo se nije htio utopiti u SDP-u što je razumljivo, a ako su ostvarili rezultat iz izlaznih anketa, mogu biti zadovoljni”, smatra Holy.

TIJEK DOGAĐAJA IZ MINUTE U MINUTU PRATIMO NA OVOM LINKU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!