Kako je Koprivnica dobila nagradu za mobilnost koja uključuje održivost?

Klimatske promjene 11. stu 202122:01 > 23:05
Izvor: N1

Bivši gradonačelnik Koprivnice Zvonimir Mršić bio je gost specijalnog izdanja Klimatske budućnosti u studiju u Zagrebu.

Koprivnica je jedan od gradova koji su još 2007. dobili nagradu za mobilnost.

“U Koprivnici se već više od 20 godina promišlja kako podići kvalitetu života građana. Mi smo startali s cijelim nizom mjera koji su bili usmjereni na održivi razvoj i sve ono što može dići kvalitetu života. Bez Amerike i Kine problem se neće riješiti, ali čak i ako se oni dogovore, problem se neće riješiti”, smatra Mršić.

Kako je Koprivnica to uspjela?

Mršić kaže da se s ponosom govori o tome da je Koprivnica grad s najvećom kvalitetom života u ovom dijelu Europe.

“Kada smo 2007. dobili nagradu za najbolju praksu u European Mobility Week, pitali su nas je li moguće da te aktivnosti provodimo u tako maloj sredini. Djecu u vrtiću smo uključili u sve one aktivnosti koji su za njih i za nas važne. Od toga kako razvrstavati otpad, od toga da doleze u vrtić pješke, da dio dana provode na igralištu. Uključili smo osobe s invaliditetom, prošetali smo gradom s njima i maknuli arhitektonske barijere. S građanima smo razgovarali gdje može proširiti pješačke zone. Napravili smo dječja igrališta i napravili smo igralište za rekreaciju odraslih. Ušli smo u projekt CIVITAS gdje smo napravili projekt tzv. urbane mobilnosti”, objasnio je.

Napomenuo je da su gradovi, u doba kad je on dolazio na konferencije COP-a, bili glasni i moćni.

“Gradovi sasvim sigurno moraju imati moć da prisile vlasti da djeluju u interesu građana. Koprivnica je 2010. napravila prvu pasivnu zgradu. Kad smo htjeli izgraditi školu kao pasivni, nismo uspjeli dobiti potporu države. Ciljevi se neće postići. Povećanje od 1,5 posto temperature građanima ne znače puno. Mi moramo to približiti građanima. To je zato da se njihova kvaliteta života podigne”, kazao je Mršić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar