Ovogodišnji svibanj peti najtopliji otkako postoje mjerenja

Copernicus

Copernicus služba za klimatske promjene (C3S), koju provodi Europski centar za srednjoročne vremenske prognoze u ime Europske komisije uz financiranje EU, objavila je klimatski bilten za travan.

Na globalnoj razini, svibanj je bio peti najtopliji od početka mjerenja, zajedno sa svibnjem 2018. i 2021., stoji u izvješću Copernicusa.

U jugozapadnoj Europi temperature su bile znatno iznad prosjeka, što je povezano s toplinskim valom koji je oborio nacionalne i lokalne rekorde za dnevne maksimalne i minimalne temperature. Temperature su, također, bile znatno iznad prosjeka u pojasu koji se proteže južno od zapadnog Sibira preko središnje Azije do sjeverne Indije i Pakistana, preko Afričkog roga, juga SAD-a i Meksika, kao i Antarktika, kažu iz Copernicusa.

Ispodprosječne temperature dominirale su u najistočnijoj Europi, u većem dijelu Južne Amerike i dijelovima Arktika i zapadne Kanade, kažu.

Za Europu u cjelini, proljetne temperature od ožujka do svibnja bile su nešto ispod prosjeka 1991.-2020. godine.

Postojale su velike regionalne razlike, pri čemu su dijelovi zapadne Europe imali mnogo iznadprosječnih temperatura, dok su središnji i istočni dijelovi bili ispod prosjeka, stoji u izvješću Copernicusa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari (0)

Prikaži sve komentare