Ovogodišnji travanj šesti najtopliji otkako se bilježe podaci

Copernicus

Copernicus služba za klimatske promjene (C3S), koju provodi Europski centar za srednjoročne vremenske prognoze u ime Europske komisije uz financiranje EU, objavila je klimatski bilten za travan.

Prema mjerenju temperature zraka na površini u travnju 2022. godine zabilježeno je da je četvrti mjesec ove godine na globalnoj razini bio šesti najtopliji travanj otkako se bilježe podaci. Travanjske temperature u većem dijelu Europe bile su blizu prosječnih vrijednosti za razdoblje 1991.-2020.

Temperature su bile neobično visoke od sjeveroistočne Afrike preko Bliskog istoka do središnje i južne Azije. Temperature prije monsuna bile su iznimno visoke nad Pakistanom i sjevernom Indijom.

“Iako je prerano procijeniti u kojoj su mjeri klimatske promjene pridonijele ekstremnom toplinskom valu koji je zahvatio dijelove Indije i Pakistana krajem travnja, porast globalnih temperatura općenito povećava vjerojatnost pojave toplinskih valova. Copernicus kontinuirano prati globalne površinske temperature, a Copernicusova služba za klimatske promjene (C3S) izvodi površinske temperature zraka iz ovih podataka kako bi pružila regionalnu i međuregionalnu analizu koja je posebno korisna u praćenju i promatranju ekstremnih klimatskih događaja kao što su iznimni lokalizirani toplinski valovi za koje se očekuje povećanje učestalosti u godinama koje dolaze”, rekao je Carlo Buontempo, direktor Copernicus službe za klimatske promjene (C3S) pri ECMWF-u.

Karte i navedene vrijednosti podataka za temperaturu su iz skupa podataka ERA5 ECMWF Copernicus službe za klimatske promjene. Područni prosjek temperature u europskoj regiji odnosi se samo na kopno sa sljedećim granicama zemljopisne dužine/širine: 25W-40E, 34N-72N. Prosjeci temperature u području Arktika su za sve površine sjeverno od 66N.

C3S je slijedio preporuku Svjetske meteorološke organizacije (WMO) da koristi najnovije 30-godišnje razdoblje za izračun klimatoloških prosjeka i promijenio se na referentno razdoblje 1991.-2020. za svoje C3S klimatske biltene koji pokrivaju razdoblje od siječnja 2021. nadalje. Brojke i grafike za novo i prethodno razdoblje (1981.-2010.) pružaju se radi transparentnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar