Zemlje na udaru klimatske krize pozvale svijet da se pokrene: Vrijeme je isteklo

Klimatske promjene 24. ruj 202208:05
Pexels

Zemlje koje su prve na udaru klimatske krize pozvale su svijet da odmah djeluje protiv klimatskih promjena.

Na godišnjem okupljanju svjetskih čelnika u Ujedinjenim narodima ovog tjedna, nizinska otočna država Vanuatu pozvala je svijet da se usredotoči na borbu protiv globalnog zatopljenja i postigne sporazum o neširenju fosilnih goriva.

“Vrijeme je isteklo, treba djelovati odmah”, rekao je predsjednik Vanuatua Nikenike Vurobaravu Općoj skupštini UN-a u petak.

UN-ov klimatski panel, Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC) upozorio je da globalne emisije vode prema tome da se prijeđe granica zagrijavanja od 1,5 Celzijevih stupnjeva i dosegne oko 3,2 Celzijeva stupnja do kraja stoljeća.

Razorne poplave u Pakistanu u rujnu zahvatile su velike dijelove zemlje, usmrtile više od 1500 ljudi i prouzročile štetu od 30 milijardi dolara. Pakistanski premijer Shehbaz Sharif pitao je svjetske vođe zašto njegov narod plaća cijenu globalnog zatopljenja.

“Pakistan nikada nije vidio oštriji i razorniji primjer utjecaja globalnog zatopljenja. Život u Pakistanu se zauvijek promijenio”, rekao je Sharif skupštini UN-a. “Priroda je oslobodila svoj bijes na Pakistan, ne osvrćući se…na naš ugljični otisak”, dodao je.

Mladi klimatski aktivisti okupili su se u petak diljem svijeta, od Novog Zelanda i Japana do Njemačke i njujorških ulica kako bi zahtjevali od bogatih zemalja da siromašnima plate štetu nastalu globalnim zatopljenjem.

Prosvjedi se održavaju šest tjedana prije ovogodišnjeg UN-ovog klimatskog samita, poznatog kao COP27 na kojemu ranjive zemlje planiraju zatražiti naknadu za štete uzrokovane klimatskim promjenama.

“Ponavljamo poziv svijetu da objavi totalni rat najvećem izazovu ovog stoljeća, čudovištu klimatskih promjena. Ipak, nakon svih ovih godina, svijet nije uspio razbiti našu ovisnost o fosilnim gorivima”, rekao je predsjednik Maršalovih Otoka David Kabua u govoru na Općoj skupštini UN-a u utorak.

Sjedinjene Države i Kina najveći su svjetski emiteri štetnih plinova. Američki predsjednik Joe Biden upozorio je ovaj tjedan u UN-u da “nemamo puno vremena.”

Premijer Fidžija Frank Bainimarama osudio je što se klimatski rat vodi s “apatijom, poricanjem i nedostatkom hrabrosti da se učini ono što svi znamo što se mora učiniti”.

Bainimarama je pozvao svijet da se pokrene. “Fidži je spreman raditi idućih godina za naše ljude i za planet. Naše pitanje za vas je sljedeće: jeste li s nama? Nemojte nam reći da jeste osim ako to ne namjeravate pokazati”, naglasio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar