Jesam li se za to borio?

Tanja Draškić Savić

Jebo vas Vukovar.

Tako sam onomad, sjetit ćete se, na ovom istom mjestu naslovio kolumnu koja će izazvati vulkansku erupciju pravednog domoljubnog gnjeva i diluvijalnu bujicu bijesnih novinskih tekstova, komentatorskih psovki, suza, naricanja, pljuvanja, krikova, kletvi i prijetećih poruka. Više od dvije godine prošle su od tada, a blatnjava bujica i danas na moju adresu nanosi debla iz očiju katoličkih domoljuba i govna na dugom putu od dupeta do glave.

Istinski, pravi domoljubi cijelo mi to vrijeme prijete najmaštovitijim smrtima, a oni manje istinski i manje pravi postavljaju vazda isto pitanje, pitanje koje me prati cijeli moj pismeni život – jesi li mogao pametnije, jesi li mogao to isto, ali razumnije i ljepše, bez uvreda i psovki?

Može li se dakle poslijeratni Vukovar ispričati pametnije, razumnije, ljepše i bez psovki?

Može. Ja, doduše, ne znam, ali ima tko zna.

Evo jedne takve lijepe vukovarske priče.

“Stanje u medijima kojima se upravlja iz Ministarstva kulture jest antihrvatsko, kao što je i antieuropsko. To je politika koja, primjerice, financira Pupovčeve Novosti za koje piše izvjesni Boris Dežulović, koji je prostački nekoliko puta vrijeđao žrtve Vukovara. Ta bi osoba u svakoj civiliziranoj državi zbog toga kazneno odgovarala. Dežulović se čak hvalio da je u transporteru JNA ulazio u okupirani Vukovar! Dakle, Dežulović se divi srpskim zločinima koji su osuđeni od cijelog demokratskog svijeta. On se divi pjesmi koju su u Vukovaru pjevale četničke horde, a koja glasi ‘Slobodane, šalji nam salate, biće mesa klaćemo Hrvate’. Boris Dežulović vrijeđa silovane Vukovarke i majke ubijene vukovarske djece! To je kazneno djelo što on radi!”

Tim se riječima prije tri mjeseca, dvije godine nakon jebo-vas-Vukovara, tog mog teksta na raspravi o Zakonu o hrvatskom jeziku u hrvatskom Saboru sjetila Karolina Vidović-Krišto, bivša novinarka Hrvatske televizije, danas časna zastupnica nečega što se zove Odlučnost i pravednost.

Odgovorio sam tada kako od odlučne i pravedne gospođe Vidović-Krišto očekujem da iskopa sve tekstove u kojima “prostački vrijeđam žrtve Vukovara, silovane Vukovarke i majke ubijene djece”, sve tekstove u kojima se “hvalim da sam u transporteru JNA ulazio u okupirani Vukovar”, te sve prikupljene tekstove, kao i tonske i video zapise na kojima se “divim srpskim zločinima i pjesmi ‘Slobodane, šalji nam salate, biće mesa klaćemo Hrvate'”, pa ih sve lijepo podijeli u fascikle i složi u raznobojne registratore, te odlučno i pravedno – jer “to je kazneno djelo!” – odnese na najbliži Kazneni sud.

Sve dok to ne napravi – zaključio sam tada – koristit ću svaku priliku da Karolinu Vidović-Krišto javno nazovem pokvarenim i bijednim, prezira vrijednim lažljivim smećem. Evo, na primjer, kad je već spominjem: Karolina Vidović-Krišto pokvareno je i bijedno, prezira vrijedno lažljivo smeće. Možda zaštićeno zastupničkim imunitetom od sudskog progona zbog klevete i laži, ali još uvijek pokvareno i bijedno, prezira vrijedno lažljivo smeće.

Karma je kurva, zna to svaki budistički sjemeništarac, ali kako je prezira vrijedno lažljivo smeće Karolina Vidović-Krišto ipak katoličkog morala, odlučnosti i pravednosti, tu je stvar naučila na teži način.

Prije neki dan – tri mjeseca nakon što me u državnom parlamentu hladnokrvno oklevetala kao pomagača i adoranta četničkih ubojica iz Vukovara – u istom tom hrvatskom Saboru, na raspravi o izmjenama Zakona o plaćama pravosudnih dužnosnika, odlučna, pravedna i superiorno ironična Karolina predložila je da se “donese zakon prema kojemu Plenkovići, Jandrokovići, Milanovići i Šeparovići smiju krasti tako da sve bude transparentno”. A zbor Plenkovićevih vrtnih patuljaka uz grleni hijenski smijeh uzvratio Karolini kako “glumi veliku pravednicu, a s druge strane nudi mito od sto tisuća eura”.

Samo koji dan ranije, naime, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić ispričao je u Glasu Slavonije zabavnu zgodu iz 2011., kada je on još bio glasnogovornik vlade, a u ured mu došla odlučna i pravedna Karolina, tada novinarka Hrvatske televizije. “Započela je priču za što me treba: ‘Znaš, plaće na HRT-u i nisu neke naročite pa se čovjek mora snalaziti okolo i dodatno raditi. Tako ti i ja radim za jedan strani trgovački lanac. Pomažem im u rješavanju i pronalasku lokacija za izgradnju novih dućana, već sam im riješila pet-šest lokacija za nove dućane i to mi je super plaćeno'”, prepričao je Pavić njene riječi, sve se zaklinjući detektorom laži.

“‘Tebe sam trebala da mi pomogneš za jedan novi centar, to ti je u Vukovaru'”, nastavila je Karolina, koja je, tvrdi Pavić, donijela i plan grada, pokazavši mu lokaciju gdje su zamislili novi shopping-centar tog stranog trgovačkog lanca. “‘Trebalo bi nešto intervenirati u gradu, oko planova izgradnje, GUP-a ili čega već. Tebi to nije nikakav problem, ti poznaješ tamo sve njih iz Vukovara. Ako mi to riješiš, tvojih je sto tisuća eura, a ako treba i tamo nekomu nešto'”, značajno je na koncu dodala Karolina, što je Pavić, razumije se, s gnušanjem odbio.

Svakako, malo je toga zabavnije i smiješnije od zbora korumpiranih hadezeovaca kada uz hijenski smijeh nekoga, bilo koga, optužuju za mito i korupciju, ali ovdje nismo zbog zabave i smijeha, nego zbog klevete i laži. A pokvareno i bijedno, prezira vrijedno lažljivo smeće Karolina Vidović-Krišto tu je kod kuće.

“Prestanite se smijati, uništavate državu i kesite se u Saboru! Za vas je ljubav krasti hrvatske građane, klevetati i lagati!”, urlala je naša Karolina u odlučnom i pravednom gnjevu, smrtno uvrijeđena što se netko, zamislite, usred časnog hrvatskog Sabora usuđuje o njoj iznositi najstrašnije klevete i laži.

Karma je, rekoh, kurva, zna to svaki budistički sjemeništarac, a prezira vrijedno lažljivo smeće Karolina Vidović-Krišto tu je stvar, kako vidimo, naučila na teži način.Malo je toga, eto, zabavnije i smiješnije od pokvarenog i bijednog, prezira vrijednog lažljivog smeća kakvo je Karolina Vidović-Krišto, kad u pravednom gnjevu nekoga, bilo koga optužuje za klevete i laži, ali ovdje, podsjećam, nismo ni zbog zabave i smijeha, ni zbog klevete i laži, nego zbog – Vukovara.

Je li, dakle, Vukovar – to sam zapravo htio reći – gledao kako u transporteru JNA ulazim u sravnjeni i okupirani grad da bi dvadeset godina kasnije korumpirani novinari i hadezeovci na mapama njegovih ruševina crtali GUP-ove i lokacije za svoj kumovsko-netjački biznis?

Jesu li žrtve Vukovara, silovane Vukovarke i majke ubijene vukovarske djece stoički trpjele moje prostačke uvrede da bi dvadeset godina kasnije na vukovarskim grobištima nicali shopping centri kojekakvih stranih trgovačkih lanaca?

Je li grad-heroj slušao kako se divim srpskim zločinima i pjesmi četničkih hordi da bi dvadeset godina kasnije u slobodnom Vukovaru kojekakvo prezira vrijedno lažljivo smeće zajedno s hadezeovskim hijenama dijelilo stotine tisuća eura mita i provizija?

Jesam li se ja za to borio?

Sad bi, jasno, išlo ono “jebo vas Vukovar”, ali vidite kako može i bez toga.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije N1info.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.