Nakon što su Španjolci na Jamieja Olivera sasuli drvlje i kamenje zbog kobasica u paelli, sad su i Talijani stali u obranu jednog od svojih kultnih jela. Radi se o umaku bolognese, koji nastoje zaštititi još od 1982. godine.
Naime, talijanska je Gospodarska komora zatražila od tamošnje Akademije kuhanja da napiše službeni, talijanski recept za pripremu ovog jela. Rezultat je bio “jednostavan” umak od govedine, pancete, luka, mrkve, celera, umaka od rajčice, bijelog vina i – mlijeka! I ono najvažnije: nema začinskog bilja.
Špageti s umakom bolognese jedno je od omiljenijih jela djece i odraslih. I dok ga svatko radi na svoj način i ima neki tajni sastojak ili način pripreme, većina ipak u pripremi ovog jela griješe u nečemu što Talijane, čini se, jako iritira. Jednom je iz Španjolske stigao prigovor Britancima da je njihov Jamie Oliver “uništio bolognese”, misleći pritom na njegov način pripreme, a sada je prigovor stigao i od Talijana.
Kuhar i vlasnik restorana Carluccio`s, Antonio Carluccio, rekao je da Britanci “masakriraju” ovo jelo dodajući u umak puno “teških” začina. Govoreći na književnom festivalu Cheltenham, Carluccio je rekao da je ostao zbunjen kada je prvi put naišao na meni u LondOnu na kojem je u ponudi bilo jelo: špageti s bologneseom. Takvo jelo ne postoji u Italiji, tvrdi Carluccio za Telegraph i napominje da se u Italiji umak servira s tagliatellama i bez dodataka ikakvih začinskih biljaka.
Iako mnogi u dodavanju začinskog bilja ne vide nikakav problem, Carluccio poručuje da smo svi “netalijani” opsjednuti time da, kad je riječ o talijanskoj kuhinji, u jela dodajemo bosiljak, češnjak, origano… To je krivo, poručio je, piše Večernji list.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.