Znanstvenici napokon objasnili zašto zglobovi pucketaju

Lifestyle 30. ožu 201816:27 > 16:30
Izvor: Shutterstock

O ovom se fenomenu raspravlja cijelo stoljeće.

Američki i francuski znanstvenici posvetili su se istraživanju zvuka pucketanja zglobova, ljudske navike koje se mnogi groze, a još je više onih kojima često pucketaju zglobovi.

Prepoznatljiv zvuk može se objasniti u tri različite matematičke jednadžbe, objašnjavaju znanstvenici koji tvrde kako do zvuka pucketanja zglobova dolazi zbog malenih mjehurića koji pucaju u tekućini zglobova prilikom promjene tlaka.

“Prva jednadžba opisuje varijacije tlaka unutar našeg zgloba kada pucketamo njima, druga je dobro poznata koja opisuje varijacije veličine mjehurića kao odgovor na varijacije tlaka dok se u trećoj jednadžbi povezuje veličina varijacije mjehurića s onima koji proizvode poznati zvuk”, objasnio je dr. Abdul Barakat sa Sveučilišta Stanford u Kaliforniji.

“Kada pucketamo našim zglobovima, zapravo ih razdvajamo, a kada to činimo, tlak se smanjuje. Pojavljuju se mjehurići u tekućini koja ”podmazuje” zglobove, poznatoj kao sinovijalna tekućina. Tijekom procesa pucketanja zglobova dolazi do različitih varijacija tlaka u zglobu što prouzročuje veliku brzinu kretanja mjehurića, a to dovodi do zvuka koji povezujemo s pucketanjem”, objasnio je student Chandran Suja koji također sudjeluje u istraživanju, piše Vecernji.hr.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.