Posljednjih je godina kruh dospio na loš glas i postao jedna od najnepoželjnijih namirnica.
Istina je da ga mnogi jedu u velikim količinima jer predstavlja jeftinu i dostupnu opciju hranjenja. Ključ je u umjerenosti i raznovrsnosti, stoga nema apsolutno nikakvog razloga da kruh ne uključite u svoju uravnoteženu prehranu, piše Net.hr.
Kruh je jedan od ključnih izvora vlakana u prehrani, a vlakna su važna za probavu te pomažu smanjiti rizik od srčanih bolesti i raka crijeva.
Na što paziti kod kupovine?
- Čitajte sastojke na ambalaži: ako popisu nema kraja, izbjegavajte takav kruh jer je pun aditiva. Birajte što je moguće prirodnije izvore.
- Zdraviji je kruh iz lokalne pekare nego onaj u celofanu.
- Pazite na sol: neke štruce mogu sadržavati zaista puno soli i to su najčešće upravo one zapakirane u trgovinama.
- Problematičan je i šećer: neke vrste kruha sadrže i velike količine šećera, osobito onaj bez glutena. Provjerite što piše na ambalaži.
- Nije svaki integralni kruh dobar: jeftinije varijante smeđeg kruha možda uopće nemaju cjelovite žitarice, već su samo obojene.
- Prvi je sastojak glavni: želite li biti sigurni da kupujete zdrav kruh, prvi naveden sastojak mora biti cjelovito brašno ili cjelovita žitarica (koja god).
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.